Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hur sparar man pengar som ung?

Framgångspillret, 11 augusti 2022

Det kan vara svårt att få ihop tillräckligt med pengar som ung. När man är ung så brukar man ha relativt små inkomster vilket kan göra det svårt att få pengarna att räcka till sparandet och investeringarna.

I denna artikeln kommer vi därför titta på några tips om hur man kan spara pengar som en ung person.

Hur mycket sparar unga?

Avanza skrev nyligen en artikel om hur mycket personer i Sverige sparar, och hur stort investerat kapital en person i snitt har i varje ålder.

Om man tittar på datan ser vi exempelvis att en 18 åring i snitt har ett sparkapital på 44 648 kronor, medan en 20-åring har 65 463 kronor.

Ålder Kapital Månadssparande
18 år 44 648 kr 1103 kr
19 år 49 875 kr 1728 kr
20 år 65 463 kr 2016 kr
21 år 76 643 kr 1973 kr
22 år 81 896 kr 2047 kr
23 år 92 802 kr 1896 kr
24 år 97 248 kr 2091 kr
25 år 100 587 kr 2124 kr

Man ska dock ta denna datan med en nypa salt eftersom många har sparade pengar som inte ligger på Avanza. Samtidigt kan man också hävda att dessa siffror också kan vara över snittet eftersom de som sparar förmodligen har ett konto på Avanza.

Något som du kan se är att månadssparandet brukar öka en hel del i genomsnitt efter att man har fyllt 20 år. Detta beror troligtvis på att många tagit sin studentexamen och har börjat tjäna lite mer pengar.

Hur kan man öka sitt sparande som ung?

Du kan öka ditt sparande som ung genom att antingen öka din inkomster eller genom att minska dina utgifter.

Du kan tjäna mer pengar genom att skaffa dig ett extrajobb eller att dra igång ett sidoprojekt. Du kan också minska dina utgifter genom att endast göra genomtänkta köpbeslut och handla på extrapris.

Genom att göra dessa saker kommer du också kunna spara mer pengar som ungdom.

1. Skaffa ett extrajobb

Ett extrajobb kan vara ett bra sätt att få in mer pengar till plånboken.

Att öka inkomsten är ofta det bästa sättet att kunna öka sitt sparande eftersom det ibland kan vara svårt att minska utgifterna om man redan har låga utgifter som ung.

Vanligtvis kan man skaffa sig ett riktigt extrajobb när man är 15 eller 16 år, och det finns många olika typer av extrajobb som du kan göra.

Några av de vanligaste extrajobben för unga är att arbeta i en butik, städare, barnvakt och hundvakt.

2. Minska utgifterna

Du kan vanligtvis minska dina utgifter genom att ta mer genomtänkta köpbeslut. Impulsköp kan kosta mycket pengar i längden och är därför något som vi bör undvika.

Ett sätt som vi kan göra detta är genom att använda oss av 7-dagars regeln.

Regeln säger att om får en impuls att köpa något så får vi aldrig köpa något direkt, utan måste först vänta 7 dagar innan vi tar ett beslut.

Det kan vara en effektiv metod för att minska antalet impulsköp, och kommer leda till att du endast köper det du verkligen vill ha eller behöver.

Om man bor själv som ungdom eller student brukar mat ofta vara en av de dyraste utgifterna efter bostaden. Vanligtvis kan man spara en del pengar som ungdom genom att handla på extrapriser och köpa mat i större mängder för att få mängdrabatt för att senare frysa innan.

Du kan också handla skafferi-artiklar m.m. på Matsmart som är en sida som har mängder av rabatterad mat.

3. Starta igång ett sidoprojekt

Många sidoprojekt kommer inte öka ditt sparande direkt när du börjar, men i längden kan det leda till en stabil inkomst.

Ett sidoprojekt som du gör online kan vara allt från att starta en blogg till att bli en YouTuber eller ett Instagramkonto. Om du är kreativ finns det många sätt att tjäna pengar på dina hobbies.

Bland unga är det också vanligt att man flippar saker på exempelvis Marketplace och Blocket, där man köper billigt och sedan försöker sälja dem till ett dyrare pris. Det kan vanligtvis ge dig någon extra tusenlapp per månad.

Du kan även starta upp en liten verksamhet där du bidrar med olika tjänster, såsom att klippa gräs och gå ut med andras hundar.

Detta kan också enkelt ge dig 1000 kronor eller mer i månaden om du letar aktivt efter nya arbeten.

Fördelen med att starta en egen liten mini-verksamhet är också att du kan börja väldigt tidigt och du kommer lära dig väldigt mycket av det. Det kan också vara ganska roligt att ha ett eget mini-företag!

spara pengar

Varför bör ungdomar försöka öka sitt sparande?

Det finns flera anledningar till varför du bör försöka öka ditt sparande redan som ungdom.

För det första så kan det vara bra att tidigt börja spara till en kontantinsats till din bostad som senare kan hjälpa dig att snabbare komma in på fastighetsstegen.

När man köper en bostad får du inte låna mer än 85 procent av bostadens värde. De resterande 15 procenten måste du alltså finansiera själv med en kontantinsats.

Om du vill köpa en bostad med en marknadsvärde på 2,5 miljoner kommer detta att innebära att du behöver 375 000 kr i en kontantinsats. Resterande belopp kan du låna av banken förutsatt att du har en övrig inkomst.

Det är också fördelaktigt att börja spara som ung på grund av ränta på ränta effekten. Ränta på ränta innebär att du inte bara får ränta på dina sparade pengar idag, du får även ränta på den tidigare ränta som genererats under dina föregående år.

Om du därmed börjar spara tidigt som ung kommer dina pengar få en längre tid att förränta sig, vilket ger dig bättre ekonomiska förutsättningar i framtiden.

Hur mycket ska man spara som ung?

Alla bestämmer själva hur mycket de vill spara utifrån sina egna individuella förutsättningar.

Ett riktmärke som ofta ges är att man ska försöka spara 10-15 % av sin inkomst varje månad. Det betyder att om du tjänar 10 000 SEK per månad, ska du spara omkring 1 000-1 500 SEK varje månad.

Det är förstås inte alltid möjligt att spara så mycket pengar, men det kan vara ett bra mål att sträva efter.

Genom att spara mer pengar kommer du att öka dina framtida förutsättningar och ha mer pengar till förfogande för saker såsom att köpa en bostad eller att resa senare.

Hur mycket som man vill spara som ungdom är däremot något som du måste bestämma över själv.

Några andra tips för att spara mer pengar

Nedan går vi några tips som kan hjälpa dig att spara mer pengar som ungdom.

1. Gör en budget

Att göra en budget är alltid en bra idé, oavsett om du är 15 eller 20 år. Genom att skapa en budget blir du mer medveten om din ekonomi och vad dina pengar går till varje månad.

En budget kommer dessutom hjälpa dig att hitta områden där du kan du minska dina utgifter om ditt mål är att spara mer pengar.

2. Automatisera ditt sparande

Ett enkelt sätt att se till att du sparar en viss mängd pengar varje månad är att automatisera processen.

Detta gör du vanligtvis genom att sätta skapa en direktinsättning från din bankonto till ditt sparkonto, som sedan ska ske varje månad när du får in din inkomst.

3. Investera i dig själv

När du är ung har du hela livet framför dig och något som kan hjälpa dig väldigt mycket är därför att investera i dig själv.

Att investera i sig själv kan innebära att du läser på om ekonomi, och försöker utveckla färdigheter som i framtiden kan hjälpa dig på olika sätt.

4. Se dig själv som en sparare

Om du vill spara mer pengar är det även viktigt att du ser dig själv som en sparare och gör det en del av din livsstil.

Det är också bra att ha ett mål med sitt sparande eftersom det kan öka motivation och gör det lättare att hålla sig till sparplan.

Sammanfattning

Det finns flera sätt på hur man kan börja spara pengar som ung.

Du kan spara mer pengar genom att försöka öka din inkomst, minska utgifterna och göra en budget samt försöka automatisera ditt sparande så att du inte behöver tänka på det varje månad.

Det är också en bra idé att börja spara pengar som ung, till exempel för en kontantinsats för din första bostad. Det är också fördelaktigt att börja spara som ung person på grund av ränta på ränta-effekten.

En vanlig riktlinje är att försöka spara 10-15 procent av din inkomst varje månad. Hur mycket du vill spara är däremot något som du bestämmer själv.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!