Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Börja med bullet journaling - så kommer du igång

Framgångspillret, 25 december 2022

En bullet journal kan beskrivas som en samlingsplats för alla dina anteckningar, tankar, mål och planer för framtiden. Det är ett organiserat system som hjälper dig att se alla dina uppgifter och projekt på ett överskådligt sätt och det gör det enklare för dig att hålla koll på din vardag.

Det är även ett utmärkt verktyg för att arbeta mot dina mål, organisera din tid och bibehålla en hög produktivitet och fokus.

Bullet journaling har varit en stor del av mitt liv under de senaste åren och även om jag haft perioder då jag lagt det åt sidan då och då, så är det alltid något jag har kommit tillbaka till.

Hur börjar man med bullet journaling?

För att börja med bullet journaling så behöver du en bok att skriva i. Du kan antingen köpa en bok som är gjord speciellt för bullet journaling med färdiga prompts, eller så kan du använda en helt vanlig anteckningsbok.

En av de mest populära anteckningsböckerna för bullet journaling är Bullet Journal A5 Dotted Leuchtturm1917 .

När du börjar med bullet journaling så ska du försöka göra det så enkelt som möjligt för dig själv. Många satsar allt i början och gör det mer komplicerat än vad det hade kunnat vara, men min rekommendation är att du håller det lätt och minimalistiskt i början.

Genom att börja med att hålla det lätt och minimalistiskt kommer du nämligen att öka sannolikheten att du fortsätter med bullet journaling under en lång tid, och det är det som borde vara målet.

Allt för många slutar nämligen med bullet journaling inom en till två veckor eftersom de upplever att det är för jobbigt eller kräver alltför mycket tid. Så försök att hålla det enkelt och koncentrera dig på göra det till en vana i början.

I början räcker det att ha målet att du ska skriva något i din bullet journal varje dag. Detta kan vara en anteckning om väder, en lista över saker du behöver köpa eller något annat som du vill notera.

Senare när du har gjort det till en vana kan du utveckla dina metoder och börja använda dig av mer komplexa system och strukturer.

bullet journal

Vad skriver man i en bullet journal?

Det går att skriva i princip vad som helst i en bullet journal beroende på vad dina mål och ditt fokus är i ditt liv. Det är helt upp till dig att bestämma vad du vill notera och hålla koll på.

Populära saker som man kan skriva i sin bullet journal är:

 • Dagliga to-do listor
 • Mål för veckan eller månaden
 • Dagboksinlägg om vad som händer i livet
 • Planer för framtiden
 • Anteckningar från möten
 • Inspiration och motiverande citat
 • Personliga utmaningar eller projekt
 • Framsteg och resultat
 • Färdigheter du vill lära dig
 • Saker som du vill göra

Det är också vanligt att man spårar olika saker såsom välmående, sömn, vikt, antal steg, eller träning. Detta kan vara bra om man exempelvis vill skapa en ny vana, hålla koll på hur man mår, eller se samband mellan olika faktorer som kan påverka sin mentala och fysiska hälsa.

Hur du vill använda din bullet journal är helt upp till dig och det finns inga regler som säger hur den ska se ut eller vad du måste skriva i den.

Många är också kreativa med sin bullet journal och skapar olika kalendrar för månaden eller ritar olika typer av illustrationer. Det är absolut inte nödvändigt att göra detta, men om du tycker om att vara kreativ och uttrycka dig själv kan det vara en bra användning.

Fördelar med bullet journaling

Genom att använda en bullet journal kan du hålla koll på dina mål, projekt och vad du behöver göra varje dag. Det är också ett bra verktyg för att ständigt se till att man får i sig den mat man behöver, sover tillräckligt, umgås med vänner och mår bra.

Nedan sammanställer vi 10 olika fördelar som bullet journaling har att erbjuda:

 • Öka koncentration och fokus
 • Öka din produktivitet
 • Följa dina framsteg och din utveckling
 • Gör det enklare att uppnå dina mål
 • Hjälper dig att hålla koll på vad du behöver göra
 • Gör det lättare att prioritera mellan uppgifter
 • Det är ett strukturerat system för dina tankar
 • Det kan förbättrardin mentala hälsa
 • Du kan anpassa den till dina behov
 • Gör det lättare att stanna organiserad och effektiv.

Tips på pennor och notebooks

Det finns ett brett utbud av både notebooks och pennor som är framtagna för användning i bullet journals.

En av de mest populära anteckningsböckerna för bullet journaling är exempelvis de med punktmönstrat papper. Fördelen med denna typen av papper är att det är enklare att skapa olika typer utav mönster och strukturer som kan vara till stor hjälp.

Den bullet journal som jag själv använder med ett punktmönstrat papper och som jag själv använder är Bullet Journal A5 Dotted Leuchtturm1917. Detta är också en bullet journal som jag kan rekommendera.

För att skriva i din bullet journal kommer du dock att behöva en penna. Det finns ett stort utbud av pennor som passar väldigt bra bullet journals. Om du letar efter flera pennor i olika färger så kan jag rekommendera Point 88 Fineliner 20-pack. Annars fungerar självklart också en helt vanlig blyertspenna.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!