Spara till buffert? Hur stor buffert ska du ha?

Framgångspillret, 2021 golggotmánnu 7

Den optimala storleken på din buffert är mycket individuell och beror på flera faktorer, såsom ditt hushåll, om du har husdjur, boende, din förmåga att skapa inkomster m.m. Ofta brukar man däremot rekommendera att man ska ha en buffert på minst två till tre månadslöner.

En buffert är en summa pengar som endast ska användas för oförutsedda utgifter. En buffert kan ses ett trygghetsnät som du kan luta dig tillbaka på om något oförutsedd utgift skulle inträffa. I detta inlägget kommer jag gå igenom hur stor buffert du ska ha beroende på din ekonomiska situation. Observera att detta endast är vad jag anser är lämpligt.

Hur stor buffert ska du ha?

Storleken på din buffert är mycket individuellt, och beror på flera faktorer såsom hur stora dina utgifter är vanligtvis, storleken på din familj och hur mycket du själv känner att du behöver för att du ska känna dig trygg. I grunden handlar en buffert om att skapa trygghet.

Man brukar rekommendera att du ska ha en buffert på omkring två till tre månadslöner, men din buffert kan vara större eller mindre beroende på din ekonomiska situation. Om du exempelvis har ett stort hushåll och har bil, husdjur och ett fritidshus är en större buffert att rekommendera.

Om du däremot bor själv i en studentlägenhet och har få möjliga oförutsedda händelser kommer du inte behöva en lika stor buffert. Däremot finns det andra risker och du kan vara mer känslig för oväntade utgifter om du bor i ett singelhushåll. Nedan går jag igenom några olika exempel:

Om du bor ensam

Om du är bor själv kommer din ekonomi vara känslig för oväntade utgifter eftersom du endast har en inkomst att förlita dig på. För ett singelhushåll är det bra att ha minst två månadslöner. Om du har bil eller annat som kan kräva service bör du sikta på en lite högre buffert på minst tre månadslöner.

Om du bor tillsammans utan barn

Om du bor tillsammans med någon kommer privatekonomin att vara tryggare, och om en skulle få problem kan ni hjälpa varandra. Samtidigt har man också fler ägodelar som kan gå sönder om man bor tillsammans med någon. En buffert på tre till fyra månadslöner för det totala hushållet är lämpligt här.

Om du har en barnfamilj

När du är förälder har du ett större ansvar att ska fungera i din privatekonomi. När man har barn kan det också dyka upp fler andra oväntade utgifter. Som barnfamilj är det bra att ha minst 4 månadslöner i buffert. Om ni bor i hus bör bufferten vara något högre eftersom det finns fler potentiella oförutsedda händelser.

Om du är pensionär

När du är pensionär så kan du drabbas extra mycket av oförutsedda händelser. Detta beror framförallt på att du kan ha svårt att öka din inkomst om det skulle behövas. Som pensionär kan det vara bra att ha mellan tre till fyra månadslöner i buffert.

Detta vara några olika riktmärken som jag anser att man kan använda beroende på din ekonomiska situation. Kom dock ihåg att storleken på din buffert är mycket individuellt. Och om du exempelvis skulle ha hund tillkommer fler potentiella oförutsedda utgifter såsom hos veterinären, och då kan det vara bra att ha någon extra månadslön sparad i buffert.

Hur bygger man upp en buffert?

Om du inte har en buffert i nuläget rekommenderar jag att du sätter igång ett månadssparande, där du varje månad sätter över en summa pengar till ditt sparkonto. Gör gärna så att månadssparandet sker automatiskt, exempelvis kan pengarna dras direkt när du får lönen så att sparandet blir gjort.

Att spara 10% av sin lön brukar vara en rekommendation eftersom det är något som de flesta brukar klarar av. Men om du ännu inte har en buffert kan det vara bra att öka sitt sparande i början. Det är viktigt att försöka bygga upp en buffert så att du känner att du klarar alla oförutsedda kostnader.

Anledningen till varför det kan vara bra att spara mer än 10% om du ännu inte har en buffert är att det kommer ta 30 månader (2,5 år) att bygga upp en buffert på 3 månadslöner om du skulle börja helt från noll. Om du exempelvis bor i hus finns det också en ganska hög sannolikhet att något såsom din tvättmaskin skulle kunna gå sönder under den tidsperioden.

Hur ska din sparade buffert placeras?

Tanken med en buffert är att du snabbt ska kunna komma åt den om du skulle behöva den. Därför bör den placeras i ett tryggt alternativ där du inte riskerar att förlora pengarna och där du snabbt också kan komma åt dem.

Buffertpengar ska inte placeras i aktier eller fonder, utan de skall läggas i ett mer tryggt alternativ. Ett sparkonto där du har insättningsgaranti är att rekommendera. Du kan använda ett sparkonto på hos egna bank, eller sätta upp ett sparkonto hos exempelvis Avanza där du kan få upp till 0,5% ränta i nuläget.

Observera! Innehållet på sidan skall ej betraktas som finansiell rådgivning. Inget ansvar tas för dina investeringar eller hur du hanterar dina pengar.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!