10-minutersregeln, så slutar du prokrastinera

Framgångspillret, April 29, 2021

Prokrastinering kan på många sätt ses som en mental vana, som bara blir starkare och starkare med tiden om vi ständigt undviker det som vi behöver göra. Ett enkelt sätt att bryta den dåliga trenden är genom att använda sig av 10-minuters regeln.

Varför prokrastinerar vi?

I grunden är prokrastinering ett beteende som vi utför för att kunna slippa obehagliga känslor eller tankar, såsom ångest eller tråkighet. Det är också något som är en del av allas vardag, men däremot kan konsekvensen från prokrastinering vara både neutral eller negativ, och det är framförallt om det påverkas oss negativt som vi behöver ändra vårt agerande. Det kan exempelvis påverka oss negativt om det hindrar oss från att studera eller gör att vi undviker saker som i sin tur påverkar vår hälsa negativt. När vi prokrastinerar brukar vi dessutom ofta prioritera andra saker som är eller känns lättare i stunden. Till exempel kan vi kolla på en serie på Netflix, i stället för plugga inför provet.

Varför 10-minuters regeln?

Det svåraste med en ny uppgift är ofta i början, det kan vara svårt att sätta igång men sedan blir det oftast lättare. Anledning till detta kan bero på att uppgiften kan ses som övermäktig vilket gör att vi inte vet var vi skall börja någonstans. Eller så ser vi bara uppgiften som tråkig och anser helt enkelt att vi kan göra uppgiften senare, vilket gör att vi flyttar upp den till framtiden.

10-minuters regeln är en metod som kan användas för att göra det lättare att sätta igång med en uppgift, och lyder att vi endast behöver utföra uppgiften i 10 minuter. Och senare efter 10 minuter kan vi ta ett beslut om vi ska fortsätta eller göra någonting annat. Och i 9 av 10 gånger kommer du förmodligen fortsätta på grund av att när man väl hr kommit igång, blir det så mycket lättare att fortsätta.

Tekniken är alltså mycket enkel. Gör det bara i 10 minuter och ta därefter ett beslut vad du skall göra, och tekniken fungerar eftersom vi alla orkar av att utföra en uppgift i 10 minuter.

Säg exempelvis att du funderar över att plugga inför tentan. Men du känner dig lite trött och tänker att du kan göra det senare istället så du slår på Netflix för att kolla på din favoritserie. Vad tror du sannolikheten är att du kommer stänga av Netflix för att plugga senare när avsnittet du nyss kollat på slutar med en cliffhanger? Jag skulle säga att den är väldigt liten, och förmodligen är sannolikheten då ännu mindre, än jämfört med innan du slog på Netflix från början.

Så nästa gång du känner dig lite trött eller överväger att flytta fram det som du behöver göra, testa 10-minutersregeln och utför uppgiften i bara 10 minuter och ta därefter ett beslut på vad du skall göra. Jag kan nästan lova dig att du kommer se annorlunda på saken.

Hoppas du får en fortsatt produktiv vecka!

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!