7 fördelar med att röra på sig

Framgångspillret, September 6, 2021

I dagens samhälle har vi blivit allt mer stillasittande och vi rör oss allt mindre jämfört med vad vi gjort tidigare. Vi har kontorsjobb där vi sitter hela dagarna, vi tar elsparkcykeln istället för att gå när vi skall träffa vännerna och vi beställer hem mat till dörren istället för att gå ut och röra på oss. Samtidigt har rörelse och fysisk aktivitet många fördelar så det borde vara något vi lägger större värde i.

1. Får oss att må bättre

Träning och rörelse kan få oss att må bättre och minska stress, depression och ångest. Det kan dessutom förbättra våra hjärnfunktioner som kontrollerar stress och ångest.

När vi tränar ökar produktionen av endorfiner som get oss en positiv känsla som dessutom kan minska vår smärta. Dessutom kan träning förbättra hjärnans respons på serotonin och noradrenalin som är viktigt för att hantera känslor och depression.

2. Kan förbättra vårt minne

Rörelse och regelbunden träning är mycket bra för vår hjärna och kan förbättra vårt minne. När vi tränar ökar vår puls vilket gör att mer syre når vår hjärna. Dessutom hjälper träning till att utsöndra hormoner som kan påverka tillväxten av nya hjärnceller positivt. Träning har också visats sig vara ett bra hjälpmedel att bekämpa minnesförlust och demens, vilket gör regelbunden träning extra viktigt speciellt när vi blir äldre.

3. Mer avslappnad

När vi tränar så bränner kroppen mycket energi som vi sedan måste fylla på. Det gör kroppen bland annat när du sover. Det är under sömnen som kroppen aktivterar de återhämtningsprocesser som fyller på energin du spenderade under träningen.

Det har också visats sig att träning kan förbättra vår sömnkvalite, så att vi sover både längre och djupare. Dessutom jar träning också visats sig förbättra sömnkvaliten för äldre som lider av olika sömnstörningar.

4. Minska risken för sjukdomar

Regelbunden träning kan minska risken för vissa sjukdomar, såsom högt blodtryck, stroke, hjärtsjukdom, typ 2 -diabetes och förlust av muskelmassa. Eftersom regelbunden träning stärker muskler och leder minskar det chansen att uppleva smärtor och värk i samband med exempelvis ålderdom. Träning kan dessutom förbättra ditt immunförsvar vilket hjälper dig att bekämpa vanliga sjukdomar.

5. Öka dina energinivåer

Regelbunden träning kan göra underverk för dina energinivåer. 6 veckora träning har bland annat visats sig minska tröttheten hos personer som lider av långvarig trötthet. Dessutom hjälper regelbunden träning till att förbättra energinivåerna för personer med kroniskt trötthetssyndrom och andra allvarliga medicinska tillstånd. Så när du känner dig trött, varför inte röra dig ut i löpspåret eller ta en sväng till gymmet?

6. Bra för dina muskler och ben

När du tränar och rör på dig kombinerat med ett proteinintag kommer dina muskler att växa och dina ben kommer att stärkas. Detta är något som speciellt är extra viktigt om du vill leva ett länge och rörligt liv eftersom man tenderar att tappa sina muskler och minska bendensitet när man blir äldre, vilket i sin tur kan orsaka skador och minska ens totala livskvalite.

7. Det kan minska smärta

Kronisk smärta kan påverka livskvaliteten negativt. Länge trodde vårdpersonal och andra experter att vila och inaktivitet var bra lösningar för kronisk smärta. De senaste studierna har däremot bevisat något annat. Regelbunden träning lindrar kroniska smärtan förknippad med flera medicinska tillstånd. Konditionsträning ökar dessutom din smärttolerans och minskar din uppfattning om smärta.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!