Investera och spara CSN-lånet?

Framgångspillret, March 13, 2021

CSN-lånet är ett studielån med en ovanligt låg ränta jämfört med andra lån, vilket gör frågan om man bör ta ut lånet och spara och investera det mycket aktuell. För alla är däremot inte detta en möjlighet. Kanske behöver du använda det till att betala hyran till studentlägenheten eller någon annan viktig utgift. Men om man har möjligheten och lyxen att ta ut CSN-lån så bör man ställa sig frågan om det kan vara värt att ta ut CSN-lån för att investera det i exempelvis indexfonder.

När bör man ta ut CSN?

Den enda anledning för att ta ut CSN-lån när man inte behöver, är om man anser att det kan användas till att förbättra sin ekonomiska situation i längden. Lånet bör därför inte användas till konsumtion, utan bör endast användas till exempelvis en investering i tillgångar såsom indexfonder där man kan få en högre avkastning än räntan som du lånar pengarna till.

Normalt sätt skulle jag aldrig ta lån själv eller rekommendera någon annan till att ta lån för att investera det, för det vara en väldigt hög risk som kan ge stora konsekvenser. Men CSN-lånet är ett speciellt fall eftersom räntan är så låg. Räntan för 2021 är 0,05% vilket är otroligt lågt, och detta innebär också att om vi kan hitta en tillgång som har en utveckling som är högre än 0,05% i årsavkastning kommer vi att gå med vinst på lånet.

Jag själv kan däremot inte säga vad någon annan borde göra, men jag kan säga att jag själv tar CSN-lån just nu för att investera pengar i diverse lågrisk tillgångar. Det bör även sägas att det inte är särskilt svårt att överträffa räntan på 0,05%. Exempelvis finns det sparkontonAvanza (annonslänk) som ger än över 0,5% i ränta i dagsläget. Det innebär alltså att du hade gått med vinst om du till och med skulle satt in pengarna på ett sparkonto.

Jag själv har däremot gjort valet att ta lite mer risk och har investerat större delar av CSN-lånet i indexfonder som gett en bra avkastning. En del av CSN-pengar har jag däremot just nu på ett sparkonto så att jag alltid har lite "torrt krut", alltså pengar som jag kan köpa mer för om börsen skulle gå ner en del.

Investera studielånet i indexfonder?

En indexfond är en aktiefond som följer ett specifikt index, såsom OMX Stockholm 30, som återspeglar avkastningen från de 30 mest handlade aktierna på den svenska börsen. Indexfonder är ett bra sett att skapa en bra riskspridning i din portfölj, vilket är viktigt om vi handlar med lånade pengar.

I genomsnitt brukar man säga att en global indexfond kan avkasta mellan 7-8% per år, och eftersom räntan på CSN-lånet endast är 0,05% bör du statistiskt sätt tjäna pengar på att investera lånet.

Precis som alla andra aktier och fonder kan även indexfonder kan gå både upp och ner i värde. På kort sikt kan en investering gå ner, vilket vi bland annat såg förra året under coronakraschen, men under en längre period minskar risken i sparandet. Om du därmed investerar studielånet på längre sikt ökar chanserna att det kommer vara en gynnsam investering.

Använda CSN-lånet till bolån?

Idag krävs det mycket pengar när det är dags för att köpa bostad och det kan vara belopp från allt såsom 400 000 kr i en första kontantinsats. Och det kan vara väldigt svårt att spara ihop sånna summor när du studerar. Om du däremot kan lägga undan pengarna från CSN-lånet kommer du genast att ha en stor fördel.

En person som kan spara hela lånesumman från studielånet (ca 7800 kr) per månad kommer efter 5 år ha omkring 400 000 kr. Pengarna kan i detta läge användas till ett köp av bostad, och det kan fungera som ett sätt att göra det enklare att ta första steget in på bostadsmarknaden.

Någon gång skall man betala tillbaka

Kom ihåg att CSN fortfarande är ett lån och att det någon gång skall betalas tillbaka. När det har gått sex månader efter att du slutat studera är det dags att börja betala ditt studielån, och detta gäller även om du är arbetslös, får föräldrapenning eller flyttar utomlands.

Även om CSN-lånet är mycket förmånligt och har en låg ränta, så är det även fortfarande ett lån och genom att investera det så tar du en risk. Det är även viktigt att du litar på din förmåga att kunna sitta still i båten när börsen svänger, för det kommer den att göra förr eller senare. Det är därmed en stor fördel om du redan har lite erfarenhet med investeringar, eftersom det kommer hjälpa dig.

Kom även ihåg att historisk avkastning är inte på något vis en garanti för framtida avkastning och att jag inte på något sätt tar ansvar för dina investeringar, gör alltid din egna analys.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!