Investera och spara CSN-lånet?

Framgångspillret, March 13, 2021

CSN-lånet är ett studielån med en ovanligt låg ränta, vilket gör frågan om man bör ta lånet och spara och investera det mycket aktuell. För alla är däremot inte detta en möjlighet. Kanske behöver du använda det till att betala hyran till studentlägenheten eller någon annan viktig utgift. Men om man har möjligheten och lyxen att ta ut CSN-lån eller inte återstår frågan, bör man ta ut CSN-lånet och investera det i exempelvis indexfonder?

När bör man ta ut CSN?

Den enda anledning till att om man skall ta ut CSN-lån, när man inte behöver, är om man anser att det kan användas till att förbättra den ekonomiska situationen i längden. Lånet bör därför inte användas till konsumtion, utan om något så bör användas till exempelvis en investering i tillgångar såsom indexfonder där man kan få en högre avkastning än räntan du lånar pengarna till.

Normalt sätt skulle jag aldrig ta lån själv eller rekommendera någon annan till att ta lån för att investera det, för normalt sätt kan detta vara en väldigt hög risk som kan ge stora konsekvenser. Men CSN-lånet är något speciellt eftersom räntan är så låg. Räntan för 2021 är exempelvis 0,05% vilket är otroligt lågt, och detta innebär också att om vi kan hitta en tillgång som har en utveckling som är större än 0,05% i årsavkastning kommer vi att gå med vinst på lånet.

Jag själv kan inte säga vad någon annan borde göra, men jag kan säga att jag själv tar CSN-lån just nu för att investera pengar i diverse lågrisk tillgångar. Det bör även sägas att det inte är särskilt svårt att överträffa räntan på 0,05%. Exempelvis finns det sparkonton på exempelvis Avanza som ger än över 0,5% i ränta i dagsläget. Det innebär alltså att du hade gått med vinst om du till och med skulle satt in pengarna på ett sparkonto. Jag själv har däremot gjort valet att ta lite mer risk och har investerat större delar av CSN-lånet i indexfonder som gett en bra avkastning. En del av CSN-pengar har jag däremot just nu på ett sparkonto så att jag alltid har lite "torrt krut", alltså pengar som jag kan köpa mer för om börsen skulle gå ner en del.

I genomsnitt brukar man säga att en global indexfond kan avkasta mellan 7-8% per år, och eftersom räntan på CSN-lånet endast är 0,05% bör du statistiskt sätt tjäna pengar på att investera lånet. Men kom alltid ihåg att även indexfonder kan både gå upp och ner i värde. På kort sikt kan en investering gå ner, vilket bland annat vi kunde se förra året under coronakraschen, men under en längre period minskar risken i sparandet.

Någon gång skall man även betala tillbaka

Kom även ihåg att CSN fortfarande är ett lån och att det någon gång skall betala tillbaka. När det har gått sex månader efter att du slutat studera är det dags att börja betala ditt studielån, och det gäller även om du är arbetslös, får föräldrapenning eller flyttar utomlands.

Kom även ihåg att även om CSN-lånet är mycket förmånligt och har en låg ränta, så är det fortfarande ett lån och genom att investera det så tar du en risk. Det är även viktigt att du litar på din förmåga att kunna sitta stilla i båten när börsen svänger, för det gör den alltid förr eller senare. Det är en stor fördel om du redan har lite erfarenhet med investeringar, det kommer hjälpa dig. Kom även ihåg att historisk avkastning är inte på något vis en garanti för framtida avkastning.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!