Vad är FIRE? (Stor nybörjarguide)

Framgångspillret, 2022 borgemánnu 5

FIRE som är en förkortning av "Financial Independence, Retire Early" har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Tanken bakom FIRE ganska enkel, målet är att spara ihop så mycket pengar som möjligt och investera dem på ett sätt som gör det möjligt för dig att nå ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt.

Det finns många olika typer av FIRE och olika sätt att spara pengar för att uppnå den tidiga pensionen. I denna artikeln går vi igenom allt som du behöver veta om FIRE-rörelsen.

Vad är FIRE?

Under de senaste åren har FIRE-rörelsen blivit alltmer populär eftersom allt fler människor söker efter drömmen att uppnå ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt.

Tanken är att man ska spara ihop så mycket pengar som möjligt, investera dem på ett sätt som gör det möjligt för dig att lämna ekorrhjulet och senare leva på dina investeringar genom att exempelvis dra nytta av den kända 4-procentsregeln.

För att uppnå FIRE behöver du kunna täcka dina utgifter varje månad utan att känna att du behöver arbeta. Det innebär att du behöver spara ihop en rätt så stor förmögenhet så att dina investeringar kan täcka dina kostnader.

Om du exempelvis har 20 tusen kronor i utgifter varje månad säger 4-procentsregeln att du behöver spara ihop 6 miljoner kronor för att kunna gå i tidig pension.

Hur mycket pengar som du behöver spara ihop beror dock på din livsstil och hur mycket du vill spendera varje månad. För vissa människor räcker det med 4 miljoner, medan andra kanske behöver 8 miljoner kronor eller mer.

Inom FIRE-rörelsen finns det också många olika typer som säger mycket om hur du vill leva när du har uppnått ekonomiskt oberoende.

Vilka olika typer av FIRE finns?

Det finns fyra olika typer av FIRE och dessa är Lean FIRE, Fat FIRE, Barista FIRE och Coast FIRE.

  • Lean FIRE är när du vill uppnå ekonomiskt oberoende men fortfarande leva en relativt sparsam livsstil. Det innebär att du inte nödvändigtvis behöver en hög inkomst för att upprätthålla din livsstil och att du kan gå i pension med en lägre inkomster än de flesta människor.
  • Fat FIRE är när du vill uppnå ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt, men samtidigt ha mycket passiva intäkter över varje månad som du exempelvis kan investera tillbaka för att växa din totala portfölj.
  • Barista FIRE kan ses som en kombination mellan Lean och Fat FIRE. Vanligtvis vill du vill uppnå ekonomiskt oberoende, samtidigt som du har ett deltidsjobb som hjälper dig att kunna investera mer aggressivt.
  • Coast FIRE är när du vill uppnå ekonomiskt oberoende och gå i pension tidigt, men fortfarande behöver ta ett deltidsjobb för att kunna finansiera din tidiga pension.

Detta är fyra olika typer av ekonomiskt oberoende som är populära inom FIRE-rörelsen.

Är FIRE-rörelsen här för att stanna?

Det finns många människor som är intresserade av tanken på att kunna gå i pension tidigt och leva på sina investeringar, och det är också förståeligt. Många drömmar om att leva ett liv där de har större kontroll över sin tid och där de kan göra vad de vill, när de vill.

FIRE-rörelsen har tagit fart under de senaste åren och enligt oss råder det ingen tvekan om att den är här för att stanna. Huruvida den kommer att fortsätta att öka i popularitet återstår dock att se.

Det finns en chans att FIRE-rörelsen endast kommer att bestå av en liten skara sparentusiaster som vill och kan spara en stor del av sin inkomst.

Samtidigt finns det också en chans att FIRE-rörelsen kommer att fortsätta att öka i popularitet när fler och fler människor lär sig om den och ser de potentiella fördelarna. Alla som sparar och investera sina pengar för att få dem att öka i värde lär åtminstone känna till FIRE-rörelsen.

fire rörelsen sparar pengar

Hur kan du uppnå FIRE?

Det finns huvudsakligen genom tre olika sätt som man kan uppnå FIRE och det är genom att spendera mindre, öka sina inkomster och investera sina pengar.

Hur du kan använda dessa olika sätten kommer vi gå igenom mer nedan.

1. Spendera mindre pengar

Genom att spendera mindre pengar kommer du kunna spara mer pengar och börja bygga upp ditt kapital, som du sedan kan investera i exempelvis aktier och fonder.

För många inom FIRE-rörelsen är detta ett av de viktigaste sätten att uppnå FIRE. Genom att spendera mindre pengar och minska sina levnadskostnader kommer man under en tid spara mer pengar vilket senare gör att man kan gå i tidig pension.

Några vanliga sätt på hur du kan spara pengar är genom att äta mindre på ute, laga mer mat hemma, köpa i stora mängder och utnyttja olika erbjudanden och rabatter när du handlar. Det finns många andra sätt att spara pengar, så se till att utforska alla möjligheter.

2. Öka din inkomst

Om du vill uppnå FIRE snabbare är det också viktigt att fokusera på att öka din inkomst. Fördelen med att öka sin inkomst är att det vanligtvis är enklare än försöka spara mer genom att leva knappert.

Idag finns det hundratals sätt att öka sina inkomster, både på ditt arbete eller genom att skapa andra typer av inkomstkällor.

Om du vill öka din inkomst kan du exempelvis starta en blogg, skapa en onlinekurs eller bli frilansskribent. Allt detta är relativt enkla sätt att börja generera mer inkomster och de går alla att göra hemifrån.

3. Investera dina pengar

För att uppnå FIRE är det också viktigt att du investerar dina pengar eftersom de annars kommer att förlora i värde över tid på grund av inflationen.

Det vanligaste sättet att investera sina pengar är genom börsen, där du kan investera i aktier eller fonder. Det finns dock många andra sätt att investera dina pengar, till exempel i fastigheter, obligationer eller till och med kryptovalutor.

Det viktiga när du investerar är att du försöker bygga upp en diversifierad portfölj så att du kan minimera risken för att förlora pengar. Det är också svårt att överprestera index över tid så vanligtvis kan en indexfond vara det allra bästa.

Kom dock ihåg att investeringar alltid både kan minska och öka i värde. Jag tar inget ansvar över dina investeringar.

Hur lång tid tar det att uppnå FIRE?

Det är möjligt att uppnå FIRE, men det kommer inte att bli lätt. Det kommer att kräva mycket engagemang och hårt arbete, men det kommer att vara värt det i slutändan.

Hur lång tid som det tar att uppnå FIRE beror på hur aggressivt du sparar och investerar dina pengar. Om du kan spara och investera en stor del av din inkomst är det vanligtvis möjligt att uppnå FIRE på 10-15 år.

Det finns dock dem som kan gå i tidig pension tidigare så det är möjligt att uppnå FIRE på mindre än 10 år. Men det kräver väldigt mycket engagemang, fokus och hårt arbete samt lite tur.

Sammanfattning

FIRE-rörelsen är en växande trend bland dem som vill gå i pension tidigt. Det är möjligt att uppnå FIRE och bli ekonomisk oberoende, men det kräver vanligtvis en hel del engagemang och hårt arbete.

Det bästa sättet att uppnå FIRE är att spendera mindre, öka din inkomst och investera dina pengar. Det enklaste av dem är vanligtvis att öka sina inkomster och sedan investera överskottet, eftersom det inte finns någon övre gräns på hur mycket man kan tjäna.

Hur lång tid det tar att uppnå FIRE beror på hur aggressivt du sparar och investerar dina pengar, men det det är vanligtvis fullt möjligt att uppnå FIRE inom 10-15 år.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!