Vad kan man göra för att bli mer kreativ?

Framgångspillret, 28 mars 2022

Kreativitet är kanske det viktigaste som vi har och den har hjälp människan att utvecklas historiskt. Om du därmed vill bidra med något nytt till världen och förändra ditt eller andra människors liv så är kreativitet något du bör sträva efter.

Det som är bra är att alla kan också träna sin hjärna till att bli mer kreativ. I denna artikeln kommer vi därför att gå igenom vad kreativitet egentligen är och vad du kan göra för att bli mer kreativ.

Vad är kreativitet?

Kreativitet hjälper oss att lösa problem och kan beskrivas som förmågan att kunna sammanlänka idéer från olika områden för att kunna skapa något helt nytt. Vanligtvis handlar om att hitta lösningar på problem som förenklar eller förbättrar vår vardag på ett eller annat sätt.

Det finns en del kreativa yrken såsom konstnär, ingenjör och entreprenör, men kreativitet är något som alla kan ha stor nytta över. Kreativitet kan vara ett verktyg för att skapa ett bättre liv och förbättra vår vardag.

Ibland är det vanligt att man kopplar kreativitet med inspiration, eftersom den kreativa processen kan komma plötsligt. Däremot är det vanligt att de kreativa tankar behöva mycket betänketid innan man kan ta det från tanke till idé.

Hur kan man bli mer kreativ?

Det finns många olika sätt som man kan bli mer kreativ, och genom att försöka bli mer kreativ kommer du också samtidigt att träna din hjärna.

Nedan går vi igenom ett antal metoder på hur man kan bli mer kreativ.

1. Generera många idéer

Ett trick för att bli mer kreativ är att generera många olika idéer. Många av dina idéer som du kommer på, kommer att vara väldigt dåliga och därför är det viktigt att generera många.

Ett bra tips är att ha en liten anteckningsbok med dig där du kan skriva ner dina idéer och dina tankar under dagen. Det är bra att göra detta eftersom det kan ta lång tid för idéer att formas.

2. Bredda dina kunskaper

Det finns många fördelar med att lära sig mer och bredda sina kunskaper, och det kan leda till att du blir mer kreativ. När du kan mer inom flera områden har du större möjligheter att kunna koppla ihop olika koncept för att kunna skapa någonting nytt.

3. Rör på dig

Träning och rörelse är väldigt viktigt för att vår hjärna ska fungera som bäst, och det är därför även viktigt för kreativiteten. Forskning visar även att en promenad kan öka kreativiteten med upp till 60 procent efter promenaden.

Om du behöver lösa ett problem kan det därför vara produktivt att ta en kort promenad för att senare komma tillbaka till problemet.

4. Jonglering

Jonglering ska enligt vissa forskare vara ett bra sätt att få dina två hjärnhalvor att arbeta bättre tillsammans, vilket i sin tur kan öka kreativiteten eftersom hjärnan fungerar bättre.

Andra fördelar från jonglering är att det skärper koncentrationen och förbättrar koordinationen.

5. Tänk över problemet

Ibland kan det bästa sättet att lösa ett problem vara att uttrycka problemet på ett mer kreativt sätt, istället för att försöka hitta en kreativ lösning. Därför kan det vara bra att skifta fokuset till problemet för att försöka hitta nya potentiella lösningar.

6. Byt miljö

För att bli mer kreativ är det även bra att utsätta sig för nya situationer och intryck. Det beror på att kreativitet ofta skapas av en kombination av olika idéer från olika ursprungsplatser.

Om vi gör samma saker varje dag, tenderar vi nämligen att tänka samma tankar och därför är det bra att utsätta sig för nya miljöer.

7. Våga ha tråkigt

Många av våra mest kreativa idéer kommer att uppstå när vi har tråkigt, och därför är det viktigt att vi även tillåter oss själva att ha tråkigt.

Samtidigt kan det vara något som är svårt i dagens samhälle eftersom vi har våra mobiltelefoner och annat som kan rädda oss för tråkigheten. Men försök att ge det ett försök och våga ha tråkigt.

8. Var öppen till nya idéer

För att vara kreativ behöver man även vara öppen till nya idéer. Många idéer kommer inte att vara fullt utvecklade när du kommer på dem, och de kommer inte att vara perfekta, och därför är det bra om du kan vara öppen. Det är sällan bra att vara perfektionist när man försöker vara kreativ.

9. Lek och ha roligt

Många av de bästa idéerna kommer att uppstå under lek eller när vi har roligt, och en stor anledning till detta beror att vi tenderar att befinna oss i flow under lek.

Det kan däremot vara svårt att göra allt till en lek, men om du vill vara kreativ är det viktigt att man inte är fullt seriös. Våga leka, ha roligt och utforska nya idéer.

Vilka är fördelarna med att öka sin kreativitet?

Det finns flera fördelar med att öka sin kreativa förmåga och det är något som alla hade kunnat gynnas av. Kreativitet handlar mycket om att hitta nya lösningar på problem, och problem är något som vi alla har i våra liv.

Kreativitet kan även användas för att hitta lösningar på större problem genom nya uppfinningar. Ett exempel på detta hade kunnat vara kapsel-endoskopi som låter läkare undersöka slemhinnan i mitten av mag-tarmkanalen genom att svälja ett piller med en liten videokamera.

Man skulle kunna tro att denna tekniken framtogs av en doktor eller ingenjör inom medicin-branschen men faktum är att den framtogs av Gavriel Iddan som var expert inom guidad missilteknik. Det är ett tydligt exempel på att vi kan hitta en innovativ lösning från en helt annan plats eller bransch.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!