Förändring och hjärnans plasticitet

Framgångspillret, April 17, 2021

Våra hjärnor är fantastiska. De anpassar sig ständigt till vår omgivande miljö och de uppgifterna som vi ställs inför. Detta kallar man att hjärnan är plastisk och innebär att våra hjärnor ständigt omorganiserar sig och förändras när vi lär oss nya saker, såväl som utsätter oss för nya erfarenheter.

Det börjar när vi är barn. När vi är unga bombarderas vi av nya intryck, intryck som kommer påverka vår verklighet och som vi sedan kommer ta med oss upp i äldre år. Det kan handla om en positiv verklighet som gynnar oss, eller en negativ såsom att ”jag är inte bra på språk” eller en allmänt negativ inställning. Det är lätt att tänka att detta är något som inte går att förändra, att ”jag är bara en sån person”, men det är inte sanning. Även om en del av den personen vi är avgörs av vårt DNA, vårt arv, så avgörs även en stor del utav vår miljö. Därmed genom utsätta dig i ”rätt” miljö kan du utvecklas till den bästa versionen av dig själv.

Vem vill du bli? 🧠

Första frågan som man bör ställa sig själv är; vem vill jag bli? Kanske vill du bli en person som har ett positivt mindset som alltid försöker se möjligheter framför problem. Eller en generalist som kan mycket inom mycket inom många olika områden, eller varför inte bara mer nyfiken och driven? Men hur blir man en sådan här person? Är det möjligt?

Jag skulle säga att allt är möjligt, det är endast vi som kan sätter upp begränsningar för oss själva. Men hur gör man? För att förändras och ta vara på hjärnans plasticitet behöver vi stimulera vår hjärna med det som stämmer överens med den verkligheten vi vill skapa. Detta kan vara att omge sig med mer drivna personer. Kanske har du någon gång hört uttrycket att vi är genomsnittet av de personer som vi umgås med. För att nämna ett exempel, om många i din omgivning röker är det även stor risk att du själv röker. Eller om många i din omgivning är studiemotiverade är det också en väldigt stor risk att du själv är/blir skolmotiverad osv. Så försök att omge dig med personer som stämmer överens med den verkligheten du själv vill skapa!

Försök även att dränka dig själv i böcker och podcast med individer som redan är där du vill komma och hitta förebilder som redan gjort den resan du vill göra. Följ därefter deras exempel.

Tillsist, kom ihåg att din historia aldrig avgör din framtid. Du har alltid valet att ta över kontrollen att skapa den framtid du vill ha och bli den personen du kunde ha blivit.

Hoppas du får en riktigt bra avslut på veckan!

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!