Vad betyder det att lämna ekorrhjulet?

Framgångspillret, 2022 njukčamánnu 25

När vi befinner oss i ekorrhjulet utgörs vårt liv av aktiviteter som är repetitiva, monotona och ofta känns aktiviteterna inte speciellt meningsfulla. Att lämna ekorrhjulet innebär att du tar dig ifrån dessa aktiviteter och byter ut dem mot saker som du anser är mer meningsfulla.

Vad innebär det att befinna sig i ekorrhjulet?

Att vara i ekorrhjulet innebär att de aktiviteter som bygger upp vårt liv är repetitiva, monotona och de inte är speciellt uppfyllande eller meningsfulla.

Att befinna sig i ekorrhjulet kan liknas med att man springer helt enkelt runt och runt utan att komma nånstans, trots sina ansträngningar. Det kan gälla saker såsom din karriär, ekonomi eller livsstil.

När vi befinner oss i ekorrhjulet upplever vi att det inte finns någon vinst med det vi gör, och vi saknar vanligtvis en inre motivation helt eller delvis. Det kan kännas som att vi befinner oss i en deprimerande livssituation som kan vara svår att ta sig utifrån.

Om du vill leva ett meningsfullt liv förstår du säkert att lämna ekorrhjulet är något som vi måste göra. Att lämna ekorrhjulet kan ge oss mer mening i livet, och mer frihet att göra det som vi själva vill göra i livet.

Hur kan man lämna ekorrhjulet?

Det vanligaste sättet att lämna ekorrhjulet genom att skapa en större ekonomiskt frihet för dig själv. Det kan du göra genom att använda dig av 4%-regeln eller genom att skapa andra inkomstkällor som du sedan kan leva på.

Ekonomisk frihet innebär att du har inkomster såsom utdelning, avkastning eller andra passiva inkomster som överstiger dina totala utgifterna. Tänkbara passiva inkomster kan vara saker som en blogg, youtubekanal eller att du säljer produkter som ger dig en inkomstkälla varje månad.

Ekonomisk frihet och 4%-regeln

För investeringar och sparande kan vi ofta använda oss för 4%-regeln för att beräkna hur mycket pengar du behöver ha för att vara ekonomisk fri. 4%-regeln är uttagsstratergi som säger att du kan ta ut 4% av ditt sparade kapital varje år utan att ditt totala kapital skall minska i värde.

Du kan använda dig av 4%-regeln för att beräkna hur mycket pengar du behöver för att kunna leva helt på ditt kapital. Säg exempelvis att du har utgifter på 20 000 kronor varje månad, då säger 4% regeln att du behöver 6 miljoner för att kunna leva på ditt kapital.

Nackdelen med att använda sig av 4%-regeln är att det är en väldigt långsiktig strategi. Det tar lång tid att bygga upp ett sparkapital på 6 miljoner kronor.

Om man snabbare vill uppnå ekonomisk frihet kan ett bättre alternativ vara att bygga nya inkomstkällor, såsom den här bloggen som du läser just nu.

Ekonomisk frihet och passiva inkomster

Många som satsar på att ta sig ut från ekorrhjulet och uppnå ekonomisk frihet satsar på att bygga passiva inkomstkällor eftersom det brukar ses som en snabbare strategi på ett antal år beroende på hur mycket arbete man lägger ner.

Passiva inkomster innebär att man lägger ner mycket arbete under en period som senare kan generera passiva inkomster en lång tid framöver.

Ett typiskt exempel på en passiv inkomstkälla som alla kan bygga är en blogg eller en youtubekanal. En blogg kräver mycket arbete att bygga upp när man skriver blogginlägg, men fördelen är att ett blogginlägg senare kan generera inkomster flera år framöver.

Att bygga upp passiva inkomstkällor kan vara en snabbare metod för att bli ekonomisk fri, men samtidigt kräver det mycket initialt arbete.

I början kommer man göra många misstag när man bygger inkomster och det kan ta väldigt lång tid innan man börjar se några resultat. Det är även anledning till varför många misslyckas eller ger upp med att försöka bygga egna passiva inkomstkällor.

chilling

Vilka andra alternativ finns det till ekorrhjulet?

Att lämna ekorrhjulet helt kan ta väldigt lång tid om du planerar att spara ihop en stor summa pengar eller vill starta något själv. Vilka alternativ till ekorrhjulet finns som kan ge snabbare resultat eller feedback? Jag ser att det finns två alternativ, antingen kan man byta jobb eller gå ner i arbetstid.

Att börja jobba deltid kan ge dig mer frihet åt att göra andra saker som inte är så repetitiva och skapa mer mening. Att jobba 4 dagar i veckan (80 procent) kan ge dig mer tid åt dina egna intressen, tid med vänner och mer tid åt att ta hand om din hälsa. Nackdelen med detta är däremot att det ger dig mindre pengar i fickan och att det påverkar din pension längre fram.

Ett andra alternativ kan vara att byta jobb. Att byta till ett jobb som är mindre repetitivt kan göra att du gör olika saker varje dag vilket gör att du känner dig att du lär dig och utvecklas, vilket är något som vi människor behöver känna att vi gör. Vad du känner är däremot något som du behöver känna själv, men jag hoppas att detta inlägget har varit till en liten hjälp.

Hur kan man försörja sig utan att jobba?

En del drömmer om att ta sig ut från ekorrhjulet vill komma ifrån sig arbete helt och sluta jobba. Samtidigt brukar arbete vara sättet som man försörjer sig på, så hur kan man försörja sig själv utan att jobba.

Det finns olika strategier som man kan gå för att kunna försörja sig utan att arbeta. En del satsar på att bygga upp stort sparande på flera miljoner, som man sedan kan leva på i resten av sitt liv. Andra fokuserar på att bygga upp passiva inkomster för att täcka kostnaden.

Inget av dessa sätten behöver vara bättre än det andra utan det är bara olika strategier hur man kan försörja sig själv utan arbete. Båda dessa metoderna kräver däremot mycket arbete, och det är därmed ingen snabb process för att ta sig ut ekorrhjulet.

Ett tredje sätt att försörja sig utan ett vanligt arbete är att starta eget företag och försörja sig på det. Eget företag kan samtidigt kräva mer arbetstimmar i veckan jämfört med ett vanligt jobb, men samtidigt får man arbeta på sina egna villkor och göra det man vill.

Är ett liv utan arbete något att sträva efter?

Ekonomiskt oberoende är något som många drömmer om, men är det verkligen något som man borde sträva efter. Jag tror att det beror på väldigt mycket hur man definierar ekonomiskt oberoende.

Egentligen tror jag att ingen vill ha ett liv där man bara ligger i soffan eller i solstolen hela dagen, det låter fint, men vi människor behöver ett större syfte eller mening i livet. En sådan typ av ekonomiskt oberoende är därför inget man behöver sträva efter.

Något som man bör sträva efter är att kunna leva ett liv på sina egna villkor och själv kunna styra över sin egna tid. Det är också mycket det som att ta sig ut ur ekorrhjulet handlar om.

Tiden som man får kan man ägna åt olika projekt som man brinner för som att utveckla produkter, skapa konst, ideellt arbete, eller att bygga en gemenskap inom något man brinner för.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!