Hur kan man gå utanför sin komfortzon?

Framgångspillret, June 18, 2021

Att gå utanför sin komfortzon har många fördelar. Det är ofta när vi gör det som vi växer som mest som individer och utvecklas. Ibland kan det däremot vara lite svårt att veta vilka olika steg man kan ta för att gå utanför sin komfortzon, och hur man kan göra det. Så vad kan man göra för att gå utanför sin komfortzon?

Möt dina rädslor

Att möta sina rädslor brukar vara det vanligaste som vi hör när vi pratar om att gå utanför vår komfortzon, och detta är förståeligt. Våra rädslor kan i många fall stoppa oss för att gå utanför vår komfortzon och genom att möta dem kan stoppa denna trenden. Ett sätt att lättare kunna möta sina rädslor är att skriva ner en lista där du besvarar frågan "Vad är det värsta som egentligen kan hända?". I många fall kommer vi märka att det vi är rädda för inte är så speciellt farligt trots allt.

Lära sig nya saker

Att lära oss nya saker har många fördelar kan vara ett bra sätt att bredda vår komfortzon. För att lära sig något nytt är inte alltid enkelt och det är högst troligt att vi kommer stöta på en och annan motgång och att vi någon gång kommer känna oss frustruerade. För det är inte alltid lätt att bemästra något nytt. Känslan när man däremot känner att man lärt sig något nytt och bemästrat det är däremot svår att beskriva.

Några ideer på saker som du hade kunnat lära dig är jonglering, lösa rubik's kub, öppna en flaska med en papper osv. Om du vill ha fler ideer kan jag rekommendera att kolla in Mike Boyd's youtubekanal. Allt hans innehåll handlar om att lära sig nya saker och man kan hitta mycket inspiration där.

Testa något nytt

När vi testar något nytt får vi nya erfarenheter och det kan hjälpa oss att bredda vår komfortzon. Att testa något nytt kan också ha andra fördelar såsom att det finns en chans att vi hittar något nytt intresse som vi verkligen gillar, exempelvis en ny sport eller en ny maträtt.

Vanligtvis kan det vara lätt att man faller in vardagsvanorna och gör i princip samma sak varje dag, vecka och månad, och då kommer vi ständigt att befinna oss i vår komfortzon. Försök därför att varje vecka testa något nytt för att ge dig själv nya erfarenheter. Det kan vara något så litet som att laga en helt ny maträtt, testa en ny sport eller ta en annan väg till jobbet eller liknande. Det viktiga är att du ständigt utsätter dig för nya erfarenheter.

Fysisk och mental förändring

Fysisk såväl som mental utveckling kan vara ett annat bra sätt att bredda vår komfortzon, eftersom det kan vara utmanande och ansträngande att göra saker som gör att vi växer som person. Det kan vara att testa ett nytt träningsprogram, göra en social media detox eller att planera in tid där du kan meditera och reflektera över din tankar. Att behöva inte heller alltid vara stora steg, för kom ihåg att även många små steg kan göra en väldigt stor skillnad över tid.

Något som jag själv ofta brukar göra är att utföra olika månads- och veckoutmaningar. Det kan exempelvis vara att meditera 10 minuter varje dag, göra 200 armhävningar, läsa 30 minuter varje dag, undvika koffein i en vecka osv. Dessa utmaningar, även om de ofta är relativt lätta att genomföra, är något som jag själv kan uppleva gör livet lite roligare och mer meningsfullt.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!