Hur kan man gå utanför sin komfortzon?

Framgångspillret, 18 juni 2021

Att gå utanför sin komfortzon har många fördelar. Det är ofta när vi går utanför vår komfortzon som vi växer och utvecklas som individer. Ibland kan det däremot vara svårt att veta vilka steg man kan ta för att gå utanför sin komfortzon, och hur man kan göra det på bästa sätt. Så vad kan man göra för att gå utanför sin komfortzon?

Vi kan gå utanför vår komfortzon genom att möta vår rädslor och utmana oss själva. Detta kan vi göra genom att testa nya saker, lära oss något nytt och vara mer spontana.

Varför skall vi gå utanför vår komfortzon?

Vi bör gå utanför vår komfortzon eftersom det är där som vi kan hitta den största personliga utvecklingen. Det är när vi möter våra rädslor och utmanar oss själva som vi växer som mest som individer. Att gå utanför sin komfortzon kan också tillföra med mer mening i livet.

Om vi ständigt lever i vår komfortzon kommer livet inte att kännas lika meningsfullt. Eftersom i trygghetszonen så har vi anpassat oss, och dagarna ser vanligtvis likadana ut. Det saknas spontanitet och det kan vara svårt att komma ihåg vad vi gjorde för en månad sen, för dagarna bara smälter ihop. Vi är som en robot som saknar någon större mening.

Därför bör vi att försöka gå utanför vår komfortzon och utmana oss själva, vi bör ha som mål att varje vecka eller månad testa något nytt där vi utmanar oss själva. Detta kommer att skapa mer mening i vårat liv och vi kommer att skapa härliga och meningsfulla minnen. Men hur kan man gå utanför sin komfortzon?

1. Möt dina rädslor

Att möta sina rädslor brukar vara den vanligaste handling när det talas om att gå utanför komfortzonen, och detta är förståeligt. Våra rädslor kan i många fall stoppa oss från att våga göra olika saker och genom att möta rädslorna kan vi stoppa denna tendensen.

Börja med att skriva ner en lista på allt som du hade velat göra men som du samtidigt känner är lite skrämmande. Försök sedan att göra dessa sakerna och bocka av dem en efter en.

Ett sätt att dessutom göra det lättare möta sina rädslor är att skriva ner en lista där du besvarar frågan "Vad är det värsta som egentligen kan hända?". Genom att besvara denna frågan kommer du märka att det som du är rädd för inte är så speciellt farligt trots allt.

2. Lära dig nya saker

Att lära sig nya saker har många fördelar och kan vara ett bra sätt att utvidga vår komfortzon. För att lära sig något nytt är inte alltid enkelt och det är högst troligt att vi kommer stöta på många motgångar och mycket frustration.

För det är inte lätt att bemästra något nytt, men däremot är känslan när man känner att man lärt sig något nytt riktig härlig och svår att beskriva.

Några idéer på saker som du hade kunnat lära dig är jonglering, Rubiks kub, öppna en flaska med ett papper m.m. Om du vill ha fler idéer kan jag rekommendera att kolla in Mike Boyd's youtube-kanal. Han gör många videos där han försöker lära sig nya saker och det finns mycket inspiration som man kan hämta därifrån.

lära sig nya saker

3. Testa något nytt

När vi testar något nytt får vi nya erfarenheter och det kan också hjälpa oss att bredda vår komfortzon. Att testa något har också andra fördelar. Det finns bland annat en chans att du hittar något nytt som du verkligen gillar, kanske en ny sport eller en ny maträtt. Du kan alltså hitta ett nytt intresse i ditt livet genom att testa nya saker.

Vanligtvis kan det däremot vara lätt att falla in i vardagsvanorna och gör i princip samma sak varje dag, vecka och månad, och då kommer vi ständigt att befinna oss i vår komfortzon. Men vi måste försöka bryta detta mönstret.

Ett tips kan vara att försöka att testa något nytt varje vecka för att ständigt ge dig nya erfarenheter. Detta kan också vara något så litet som att laga en helt ny maträtt, testa en ny sport eller ta en annan väg till jobbet eller liknande. Det viktiga är att du ständigt utsätter dig för nya erfarenheter.

4. Fysiskt och mental utveckling

Fysisk såväl som mental utveckling kan vara ett annat bra sätt att bredda vår komfortzon. Detta beror på att det är utmanande och ansträngande att göra saker där vi växer som en person.

Det kan vara att testa ett nytt träningsprogram, göra en social media detox eller att planera in tid där du kan meditera och reflektera över din tankar.

Fysiskt och mental utveckling är också ett väldigt bra sätt att utveckla en stark viljekraft vilket kan vara fördelaktigt när du försöker utmana dig själv inom andra områden i livet.

Bonustips! Börja enkelt! Det kan vara lätt att vilja göra stora förändringar från start. Speciellt när vi motiverade och känner oss inspirerade. Men försök istället att börja smått och arbeta dig uppåt. Anledning till varför jag förespråkar detta är eftersom jag ser det som långsiktigt hållbart. Det är viktigt att man inte blir överväldigad för snabbt och bränner ut sig själv.

Kom ihåg att även små förändringar gör mycket stor skillnad över en längre tid!Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!