Fördelarna med att lära sig programmering

Framgångspillret, 31 juli 2023

Det finns många fördelar med att lära dig programmering. Programmering kan förbättra dina förmågor att lösa problem, göra dig bättre på att bryta ner problem i mindre delar och göra dig mer kreativ i ditt tänkande.

Grundläggande programmering är enligt mig något som alla borde kunna idag. Vi lever i en digital värld och varje dag använder du digitala verktyg såsom datorer och mobiltelefoner. Därför kan det även vara fördelaktigt att ha en uppfattning om hur dessa saker och ting fungerar.

Varför ska du lära dig programmering?

Programmering har många fördelar såsom att ge dig en bättre uppfattning om hur teknik fungerar, det kan förbättra din problemlösning, göra dig bättre på att bryta ner problem i mindre delar och göra dig mer kreativ. Nedan kommer fem anledningar till varför du borde lära dig programmering:

  • Bättre uppfattning om hur teknik fungerar - Att lära sig programmera och koda gör att du får bättre uppfattning om hur saker och ting fungerar. All teknik idag bygger på någon typ av programmering.
  • Det kan förbättra din problemlösning - En stor del inom programmering består av att lösa problem. Det är vanligt att man får sitta länge med en uppgift när man försöker lösa något inom programmering.
  • Det kan göra dig bättre på att bryta ner problem - Programmering bygger mycket på att bryta ner stora problem till mindre delar genom att exempelvis dela upp arbetet i olika funktioner för att få en bättre förståelse. Det är också en förmåga som du kan ta med dig i flera andra delar i livet.
  • Det kan göra dig mer kreativ - Programmering är något som är väldigt kreativt vilket jag skulle säga beror på två faktorer. För det första så kan ett problem inom programmering lösas på otroligt många olika sätt. Vissa områden inom programmering såsom webbutveckling och spelprogrammering använder sig också av flera kreativa och estetiska element.
  • Ger dig fler jobbmöjligheter - Det är ständigt en brist på programmerare och utvecklare. Genom att lära dig koda kan det därför ge dig flera jobbmöjligheter och det kommer göra dig väldigt attraktiv på arbetsmarknaden.

Är det svårt att lära sig programmering?

Många anser att programmering är svårt att lära sig. Sanningen är dock att alla kan lära sig programmering, men det kanske svåraste inom lärandet är att det kräver ett speciellt sätt att tänka. Det kan också ta tid att sätta sig in i och förstå på djupet. Programmering är dessutom ett väldigt brett område, vilket gör att det finns mycket att lära sig.

Jag har programmerat nästan varje dag i cirka 6 år och skulle säga att jag har en hyfsad bra koll på hur saker och ting fungerar. Däremot finns det fortfarande mycket som jag inte vet. Nyligen tog jag examen från min master i Computer Science och jag skulle säga att jag fortfarande har väldigt mycket att lära mig.

Det tar därför tid att lära sig programmering om man vill bli riktigt bra det. Men det samma gäller det mesta, kanske har du någon gång hört om 10000-regeln som är begrepp myntat av Malcolm Gladwell, som innebär att det tar 10000 timmar att bli expert på vad som helst. Detta gäller även programmering.

Däremot behöver det verkligen inte ta 10000 timmar för att lära sig programmering. Beroende på vad du vill ägna dig åt kommer du behöva lägga olika mycket tid på lärandet. Personligen skulle jag säga att webbutveckling är något som är lättare att lära sig jämfört med om man blandar in hårdvara och annan elektronik.

Detta är också något som jag gillar mycket med programmering, det är ett otroligt brett område med olika svårighetsgrader. Du kan alltid fortsätta utmana dig själv och egentligen är det endast din egna fantasi som sätter begränsningarna till vad du kan koda eller bygga.

Några tjänster för att lära sig programmering

Idag finns det många tjänster och resurser som du kan använda dig av för att lära dig programmering. Här nedan listar jag några exempel:

  1. Codeacademy - En användbar plattform för att lära sig programmering, som dessutom har det mesta! Testa Codeacademy!
  2. Khan Academy - Gratis kurser i videoformat med olika övningar. Testa Khan Academy!
  3. W3schools - En hemsida med det mesta som du kan behöva veta, speciellt mycket inom webbutveckling! Besök W3schools!
  4. Stackoverflow - En sida där du kan ställa frågor till andra programmerare, om du har stött på ett problem i din programmering finns svaret oftast på stackoverflow.
  5. Code with Google - Lär dig programmera med en kurs från Google.

Det finns även flera gratis kurser på universitet som du kan söka genom antagning, förutsatt att du har behörigheten. Då kan du exempelvis läsa kurser inom Python, Java eller C++.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!