Därför bör du lära dig programmering

Framgångspillret, April 21, 2021

Grundläggande programmering är enligt mig något som kanske alla borde kunna idag. Vi lever i en digital värld och använder varje dag digitala verktyg som datorer och mobiltelefoner. Därför kan det även vara fördelaktigt att ha en någolunda uppfattning om hur dessa saker och ting fungerar. Man behöver däremot inte vara en expert, men det är aldrig fel att ha lite grundläggande kunskaper inom programmering.

Utöver att programmering kan ge dig en bättre uppfattning om hur saker fungerar så finns det också andra fördelar med att lära sig programmering. Exempelvis kan det förbättra dina förmågor att lösa problem och även göra dig bättre på att kunna bryta ner ett problem i mindre delar genom exempelvis att dela upp arbetet i olika funktioner för att få en bättre förståelse. Något som också kan vara en stor fördel att kunna i andra områden.

Dessutom är programmering också något väldigt kreativt och detta skulle jag främst beror på två faktorer. För det första så är det möjligt att lösa ett problem inom programmering på otroligt många olika sätt. Det finns aldrig bara en korrekt lösning, utan ofta flera. Och genom att använda din kreativitet kan du hitta dessa olika lösningar. Om vi även ser på något som webbutveckling så tillkommer även andra typer av kreativa element eftersom du nu också måste tänka mycket på designen. Det samma kan gälla inom spelprogrammering eller om du kanske bygger någon typ av hårdvara såsom en självkörande radiobil.

Vad bör man tänka på?

Jag har idag programmerat nästan varje dag i cirka 5 år och jag skulle säga att jag idag har en hyfsat bra koll på hur saker och ting fungerar, även om det fortfarande finns mycket som jag inte vet. I nuläget studerar jag en master inom datateknik och jag arbetar även deltid på ett stort teknikföretag.

Det som jag skulle säga är viktigt att tänka på när man försöker lära sig programmering är att det precis som allt annat tar tid att lära sig om man vill bli riktigt bra det. Men det samma gäller det mesta, kanske har du någon gång hört om 10000-regeln som är begrepp myntat av Malcolm Gladwell, som innebär att det tar 10000 timmar att bli expert på vad som helst.

Däremot behöver det verkligen inte ta 10000 timmar för att lära sig programmering. Beroende på vad du vill ägna dig åt kommer du behöva lägga olika mycket tid. Personligen skulle jag exempelvis säga att webbutveckling är något som är lättare att lära sig jämfört med om man skulle bygga en självkörande radiobil med hjälp av reinforcement learning. Däremot säger inget att man inte kan lära sig bägge två. Detta är också något som jag gillar så mycket med programmering, det är ett otroligt brett område med olika svårighetsgrader. Du kan därför alltid fortsätta utmana dig själv och egentligen är det endast din egna fantasi som sätter begränsningarna till vad du kan bygga eller göra.

Några tjänster för att lära sig programmering

Idag finns det många tjänster och resurser som man kan använda sig för att lära sig programmering. Här nedan listar jag några av dem.

Codeacademy - En användbar plattform för att lära sig programmering, som dessutom har det mesta! Testa Codeacademy!

Khan Academy - Gratis kurser i videoformat med olika övningar. Testa Khan Academy!

W3schools - En hemsida med det mesta som du kan behöva veta, speciellt mycket inom webbutveckling! Besök W3schools!

Stackoverflow - En sida där du kan ställa frågor till andra programmerare, om du har stött på ett problem i din programmering finns svaret oftast på stackoverflow.

Code with Google - Lär dig programmera med en kurs från Google.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!