Därför bör du lära dig programmering

Framgångspillret, April 21, 2021

Grundläggande programmering är enligt mig något som alla borde kunna idag. Vi lever i en digital värld och använder varje dag digitala verktyg som datorer och mobiltelefoner. Därför kan det även vara fördelaktigt att ha en någorlunda uppfattning om hur dessa saker och ting fungerar. Man behöver däremot inte vara en expert, men det är aldrig fel att ha lite grundläggande kunskaper inom programmering.

Utöver att programmering kan ge dig en bättre uppfattning om hur saker fungerar så finns det också andra fördelar med att lära sig programmering. Det kan förbättra dina förmågor att lösa problem och göra dig bättre på att kunna bryta ner ett problem i mindre delar genom att exempelvis dela upp arbetet i olika funktioner för att få en bättre förståelse. En förmåga som dessutom kan vara till stor fördel i andra områden.

Programmering är dessutom något väldigt kreativt vilket jag skulle säga beror på två faktorer. För det första så kan ett problem inom programmering lösas på otroligt många olika sätt. Det finns aldrig bara en korrekt lösning, utan alltid möjliga lösningar. Om vi även ser på områden såsom webbutveckling så tillkommer dessutom andra typer av kreativa element eftersom du också behöver tänka mycket på det estetiska. Det samma kan också gälla spelprogrammering eller om du skulle bygga någon typ av hårdvara.

Vad bör man tänka på?

Jag har programmerat nästan varje dag i cirka 5 år nu och jag skulle säga att jag har hyfsat bra koll på hur saker och ting fungerar, även om det fortfarande finns mycket som jag inte vet. I nuläget studerar jag en master inom datateknik och jag arbetar även deltid på ett stort teknikföretag.

Det som jag skulle säga är viktigt att tänka på när man försöker lära sig programmering är att det tid att lära sig om man vill bli riktigt bra det. Men det samma gäller det mesta, kanske har du någon gång hört om 10000-regeln som är begrepp myntat av Malcolm Gladwell, som innebär att det tar 10000 timmar att bli expert på vad som helst.

Däremot behöver det verkligen inte ta 10000 timmar för att lära sig programmering. Beroende på vad du vill ägna dig åt kommer du behöva lägga olika mycket tid. Personligen skulle jag exempelvis säga att webbutveckling är något som är lättare att lära sig jämfört med om man skulle blanda in hårdvara och annan elektronik. Detta är också något som jag gillar mycket med programmering, det är ett otroligt brett område med olika svårighetsgrader. Du kan alltid fortsätta utmana dig själv och egentligen är det endast din egna fantasi som sätter begränsningarna till vad du kan bygga eller göra.

Några tjänster för att lära sig programmering

Idag finns det många tjänster och resurser som man kan använda sig för att lära sig programmering. Här nedan listar jag några av dem.

Codeacademy - En användbar plattform för att lära sig programmering, som dessutom har det mesta! Testa Codeacademy!

Khan Academy - Gratis kurser i videoformat med olika övningar. Testa Khan Academy!

W3schools - En hemsida med det mesta som du kan behöva veta, speciellt mycket inom webbutveckling! Besök W3schools!

Stackoverflow - En sida där du kan ställa frågor till andra programmerare, om du har stött på ett problem i din programmering finns svaret oftast på stackoverflow.

Code with Google - Lär dig programmera med en kurs från Google.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!