Så planerar jag att växa min Youtubekanal (2023)

Framgångspillret, 8 januari 2023

Under 2022 så startade jag en Youtubekanal, och nuläget har jag varken speciellt många prenumeranter eller så många visningar på mina videos. Planen är att ändra på detta under 2023.

Youtube är en utmärkt möjlighet att bygga ett varumärke, utveckla sina förmågor inom storytelling och inte minst att tjäna pengar.

Nackdelen är dock att man behöver ha 1000 prenumeranter för att kunna generera pengar. Det kan ta tid att nå dit, men det är samtidigt inte omöjligt.

Hur växer man på Youtube?

De två vanligaste strategierna för att växa på Youtube är att fokusera på sökbaserat innehåll eller viralt innehåll.

Sökbaserat innehåll är videos som försöker ranka högt i YouTubes-sökresultat för specifika sökord eller fraser. Detta kan exempelvis vara fraser relaterat till “hur gör man egen pasta” eller “hur fungerar en dator”.

Detta kan jämföras med viralt innehåll som handlar om att generera mycket visningar snabbt så att det sprids över hela Youtube. Denna typen av videos brukar vanligtvis vara väldigt roliga, överraskande eller gripande videor så att de fångar människors uppmärksamhet.

När man bygger en Youtubekanal har man valet att välja mellan en av dessa strategier, eller båda. Men för att växa min kanal planerar jag att fokusera att skapa sökbaserat innehåll.

Vad är fördelarna med sökbaserat innehåll?

Den största fördelen med sökbaserat innehåll är att man har en större kontroll över sin egna Youtubekanal och dess tillväxt. Genom att fokusera på specifika fraser som du vet har en sökningar varje månad kan du garantera att du kommer få visningar till din kanal.

Genom att även fokusera på sådant innehåll som ständigt har sökningar varje månad kan du även garantera att dina videos som är flera månader gamla fortfarande drar in visningar.

Detta är en stor skillnad från mer viralt innehåll som kan vara svåra att hitta i sökresultaten.

Ett bra exempel på detta är MrBeasts videos. Om hans videos inte blev virala så skulle de ha svårt att locka till sig visningar eftersom de är så unika vilket gör att inga användare vet att de vill se just det innehållet.

Att fokusera på sökbaserat har därför sina fördelar när man är nybörjare med Youtube. Det ger dig framförallt en större kontroll över din kanal, vilket kan göra det enklare att växa i början när du är helt ny på plattformen.

Vad är mitt mål med Youtube just nu?

Mitt mål med Youtube är först och främst att nå 1000 prenumeranter under 2023. I nuläget har jag nästan 200 prenumeranter vilket innebär att jag har 80 % kvar tills jag har uppnått mitt mål. För att uppnå mitt mål planerar jag att publicera 50 videos under året.

Anledningen till varför jag vill bygga upp en Youtubekanal är för att jag vill bli bättre på storytelling och på grund av att jag ser det som en “edge”.

Storytelling har aldrig varit något som jag har varit särskilt bra på. Dels på grund av att jag stammat som ung vilket har gjort att jag gärna hållt mig kort när jag kan, samtidigt som jag också ser storytelling som en väldigt bra egenskap.

En youtubekanal kan också fungera som en “edge” om man har en blogg och hemsida, eftersom videos exempelvis är svårare att generera genom ett verktyg såsom Chat GPT. Redan idag finns det massor av verktyg för att generera text, och det kommer bara bli värre.

Förutom att bli bättre på storytelling och fungera som en “edge” så kan Youtube också bli ytterligare en inkomstkälla.

Strategi för att nå 1000 prenumeranter

Här är min strategi för att nå 1000 prenumeranter på YouTube:

  • Fokusera på en specifik nisch: Genom att fokusera på en specifik nisch kommer du bli en auktoritet inom ditt område vilket ökar sannolikheten att dina videor dyker upp i sökresultaten. Dessutom vet dina tittare vad de kan förvänta sig från din kanal.
  • Skapa sökbaserat innehåll: Genom att skapa videos som riktar sig till specifika sökord och fraser kommer man få en större kontroll över sin egna Youtubekanal och antal visningar per månad kommer att öka mer stabilt.
  • Identifiera problem: Genom att identifiera problem som dina tittare och göra videos som hjälper dina tittare att lösa dessa problem kommer dina videos få ett ökat engagemang, vilket också kommer att öka din räckvidd.
  • Kombinera med andra kanaler: Youtube har en funktion där man kan bädda in videos på hemsidor och bloggar. Detta innebär också att man öka sina möjligheter att synas både på Google såväl som på Youtube.

Hur kan man tjäna pengar på Youtube?

Det vanligaste sättet att tjäna pengar på Youtube är genom annonsintäkter, vilket är när annonser visas för dina tittare. Samtidigt finns det betydligt fler sätt att tjäna pengar på Youtube.

När man börjar med Youtube och har under 1000 subscribers så kan man exempelvis tjäna pengar genom affiliatemarknadsföring. Detta är när du marknadsför företags produkter och får provision på varje försäljning som du genererar.

Affiliatemarknadsföring kommer också vara en av de metoderna som jag kommer att använda mig av i början för att tjäna pengar på min Youtubekanal.

Partnerskap med företag, patreon och att sälja egna produkter är andra sätt att tjäna pengar på sin Youtubekanal. Dessa metoderna brukar dock inte vara relevanta när man nyss startat sin Youtubekanal.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!