Att jobba 80% - vilka fördelar och nackdelar finns?

Framgångspillret, 2 november 2021

Idag har allt fler börjat ifrågasätta 8-timmars arbetsdagen. Vissa företag har gjort valet att införa kortare arbetsveckor och många enskilda individer bestämmer sig för att gå ner i deltid för att få mer egentid i vardagen. Men vilka är egentligen fördelarna och nackdelarna med att jobba deltid?

Genom att jobba 80 procent kan du få mer frihet att göra det du vill, såsom egna intressen, projekt, träning, och umgås med vänner och familj. Nackdelarna är däremot att det ger mindre pengar i plånboken och att det kan påverka din pension längre fram.

Vad är bakgrunden till 8-timmars arbetsdag?

När 8-timmars arbetsdagen infördes var den en stor förbättring jämfört med de tidigare arbetsförhållandena. Tidigare under industrialiseringen hade arbetare istället behövt slita på sina arbeten uppemot 16 timmar, och detta gällde också på lördagar. Konsekvensen av detta var att arbetet var hela ens liv. Man hade inte tid att göra något annat och om man fick tid var man förmodligen alldeles för trött.

Med hjälp av fackligt initiativ och folkrörelse så lyckades man förbättra arbetsvillkoren för anställda. Detta var också efter att Henry Ford infört 8-timmars arbetsdagen i sina fabriker då han märkt att det skulle gynna hans företag.

När arbetarna var piggare skedde nämligen färre fel i fabrikerna, han kunde locka talang på grund av mer attraktiva arbetsförhållandena och sålde dessutom fler bilar. Efter det fick 8-timmars arbetsdagen sitt genombrott vilket gav arbetare bättre förhållanden och mer fritid åt annat.

Många menar att en liknande förändring bör ske idag, och ett antal företag har faktiskt redan gått över till arbetsveckor som består av 4 dagar istället. Varför? Jo, för att samhället ser inte ut som det gjorde för 100 år sedan, och många börjar ifrågasätta normen kring 8-timmars arbetsdagen.

Däremot är detta också lite av en klassfråga och många med lägre socioekonomisk status kanske skulle haft svårt med att gå ner i tid, då de inte har råd att förlora sin inkomst. Detta beror på att många av dessa arbetena fortfarande är beroende att något kroppsligt arbete utförs, och om det inte blir gjort går produktiviteten i fabriken ner. Detta kan i sin tur jämföras med ett kontorsjobb där mycket onödig tid går åt till möten och liknande.

Vilka är fördelarna med att jobba deltid?

Det finns många fördelar med att jobba deltid. Det ger dig mer tid åt att göra sånt som du tycker är roligt, såsom dina egna intressen, projekt eller att umgås med vänner och familj. Du väljer helt själv vad du ska göra med din tid.

1. Mer tid åt dina intressen och egna projekt

När du jobbar 80 procent så kommer du få mer tid åt dina intressen och egna projekt, vilket kan ge dig flera möjligheter. Du kan ägna tiden åt att fokusera en hobby såsom att lära dig ett instrument, matlagning, träning eller något annat. Detta kan förbättra ditt liv i sin helhet och ge dig mer lycka eftersom vi vet att en hobby kan vara väldigt viktigt för att vi ska må bra.

Man kan även använda den lediga tiden åt egna projekt som kan generera passiva inkomster till dig i framtiden. Ett sådant projekt hade kunnat kan vara att starta en blogg, en youtubekanal, ett konto på sociala medier eller något annat.

Om du gör detta bra finns det dessutom en möjlighet att du kan livnära dig helt på dina egna projekt längre fram. Det handlar bara att våga ta steget. Jag tycker dessutom att alla borde testa någon typ av företagande.

2. Spendera mer tid med vänner och familj

Att jobba deltid kan ge dig mer tid att umgås med vänner och familj i vardagen. Något som kanske många inte känner att de har tid med de normala arbetstiderna. Detta kan både öka ditt välmående och ge dig mer lycka i livet, för vi vet alla att man mår bra av att umgås med våra nära och kära.

Att spendera tid med vänner och familj har även positiv påverkan på vår generella hälsa och det kan reducera våra stressnivåer. Det finns även forskning som visar att man lever längre om man umgås mycket med vänner och familj. Vänskapen har helt klart många positiva effekter.

3. Minskad stress och bättre hälsa

Idag stressar många på arbetet och dessutom har många ett jobb som är väldigt stillasittande, vilket påverkar vår mentala hälsa. Men detta kan förbättras på flera sätt genom att gå ner i arbetstid.

Att jobba deltid kommer innebära att vi kan få mer tid att träna, och vi kan antingen gå till gymmet eller ta en löprunda. Detta kommer ha en mycket positiv effekt på vår hälsa och vårt välmående, speciellt om vi dessutom har ett stillasittande arbete.

Dessutom kan ett deltidsarbete minska stress genom att vi tränar eller att vi använder vår tid åt att umgås med vänner och familj som tidigare sagts.

Vilka är nackdelarna med att jobba deltid?

Det finns också nackdelar med att jobba deltid. Att jobba deltid kan bland annat leda till att du får mindre pengar i veckan och dessutom kan din pension påverkas längre fram. Och det är viktigt att vara medveten om det.

1. Mindre pengar i fickan

En nackdel att gå ner i tid är att du kommer ha mindre pengar i fickan, vilket såklart är helt rimligt när du jobbar mindre. Detta kommer leda till att du både har mindre pengar att spendera såväl som för investera.

Om du använder din fria tid åt att arbeta på egna projekt kan du motverka en del av denna minskningen eftersom du kan få en extra inkomst. Men det kan vara svårt att komma upp i de inkomster om du nyss börjat, vilket är nackdelen.

Ett tips innan man går ner i arbetstid är därför att testa på att leva med den summa pengar som du hade fått när du jobbat deltid, så att du vet att du klarar dig. Det är också viktigt att bygga upp en buffert innan så att man klarar oförutsedda ekonomiska händelser.

2. Din pension påverkas längre fram

Om du inte har något privat sparande till din pension kan ett deltidsarbete på längre sikt även leda till att du får en lägre pension. Detta beror på att storleken på din pension påverkas av hur mycket du tjänar i månaden. Och detta gäller både för den allmänna och för tjänstepensionen.

Om vi bestämmer oss att gå ner i tid är det viktigt att tänka på att vi också måste trygga vår framtid på något sätt. Annars finns det risk att vi kommer bli missnöjda senare i livet. Därför behöver vi lägga ner arbetet på att trygga vår pension genom exempelvis påbörja ett eget sparande i aktier och fonder. Så jag kan starkt rekommender att läsa på mer hur deltidsarbete kommer att påverka din pension.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!