Att leva som en stoiker i dagens samhälle

Framgångspillret, September 30, 2021

Att leva som en stoiker innebär att du strävar efter utveckling och tar små steg varje dag som hjälper dig framåt och förbättrar ditt egna liv. Men att vara en stoiker handlar även om att endast fokusera på det som är inom din kontroll och att stå upp för det som är rätt. Det finns mycket som vi kan lära oss från stoicismen.

Slösa inte mer tid på att argumentera vad en bra människa ska vara. Var en.
- Marcus Aurelius

Handling talar alltid högre än ord. Istället för att prata om vad du skall göra eller vad en bra person är, fokusera på att bli och vara en. Utveckla dina förmågor, väx som person och gör något litet varje dag för att förbättra dig själv.

I många fall kommer detta kräva mycket mod och kräva att vi går utanför vår komfortzon. Men något som man bör tillägga är att det är oftast när vi går utanför vår komfortzon som vi utvecklas som mest som individer och lära oss mer om oss själva, så det är något som vi alltid bör försöka göra mer av.

Fokusera på det som är inom din kontroll

Något som stoicismen betonar väldigt starkt är att vi inte kan kontrollera allt, men att vi alltid kan utveckla vårt tankesätt och styra över hur vi reagerar på olika händelser.

Det finns mycket som ligger utanför vår kontroll. Vilket väder det kommer bli imorgon, vad person vi träffar på bussen kommer göra eller vad vår chef kommer säger till oss. Något som vi däremot kan kontrollera är hur vi reagerar på det, och det är det som bör fokusera på. Var inte offret, ta makten av det som du istället kan kontrollera och styra över hur du reagerar på externa händelser.

Du har makt över ditt sinne, inte externa händelser. Inse detta, och du kommer att hitta styrka.
- Marcus Aurelius

Kämpa för dina tankar och idéer

Som en stoiker så måste vi tro att vi som enskilda individer kan göra skillnad. Vi måste kämpa för de tankar och idéer som spelar roll och att göra det som är rätt.

Att kämpa för det rätta är starkt koppat till rättvisa, som Marcus Aurelius skall ha sagt är "källan till alla andra dygder." För om vi inte gör det som är rätt, vad spelar då allt det andra för roll egentligen?

Genom historien har stoiker alltid drivit och förespråkat rättvisa, ofta med stor personlig risk och stort mod, och för att göra stora saker och försvara de människor och idéer som de älskade och stod för.

Gör det som är rätt

Vad är egentligen att göra det rätta? Det är här som den sista och väsentliga dygden inom stoicismen kommer in, visdom. Visdom handlar om att veta, lärandet och erfarenheten som krävs för att kunna navigera i världen.

Visdom har alltid varit något som stoikerna har prisat väldigt högt. Zeno skall bland annat ha sagt att vi har två öron och en mun av en anledning, eftersom vi bör lyssna mer än vad vi talar. Vi bör alltid försöka vara en lärjunge och ha ett öppet sinne för nya idéer och koncept. För det finns alltid saker som vi kan lära oss, och vi skall aldrig tro att vi vet allt, för den som tror att den vet allt kan aldrig lära sig något nytt.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!