Vem var Marcus Aurelius?

Framgångspillret, August 8, 2021

Marcus Annius Verus föddes i en framstående och etablerad familj men ingen hade vid den tiden förutspått att han en dag skulle bli kejsare över det romerska kejsardömet. Det finns mycket lite känt om hans barndom men det är känt att han var en ung seriös man som bland annat tyckte om brottning, boxning och jakt.

När Marcus var i tonåren var den dåvarande regerande kejsaren, Hadrian, nära döden och var dessutom barnlös. Han var därför tvungen att välja en efterträdande och hans val föll då Antoninus efter att hans första val, Lucius Ceionius hade dött oväntat. Men eftersom Antoninus också var barnlös var han också tvungen att välja en efterträdare och hans val föll då på Marcus efter Hadrians tillstånd, liksom Ceionius son, Lucius Verus. Detta var även då som Marcus bytte namn till Marcus Aurelius Antoninus.

Stoicism

I ungdomen hade Marcus Aurelius tagit stort intryck av den stoiska filosofin, och det var en filosofi som han försökte leva efter i sin roll som kejsare. Stoicismen gav Marcus på många sätt en ram för att hantera stressen i det dagliga livet som ledare. För vi kan själva tänka oss hur det skulle kunna vara att leda ett av de mest kraftfulla imperierna i mänsklighetens historia, något som såklart skulle innebära mycket stress.

Marcus Aurelius var också en person som skrev väldigt mycket där han ofta förde en inre dialog med sig själv och diskuterade sina tankar om det egna jaget, andra människor och världen. Dessa verken är idag kände som en samling som kallas för Meditations, som utgörs av totalt 12 böcker som Marcus skrev under sitt liv.

Meditations består till största del av korta ordspråk som kan variera mellan en mening eller två, till ett långt stycka. Det finns dessutom inget tydligt tema, men vissa idéer och principer dyker upp med ständigt mellanrum. Detta är dessutom ett tydligt tecken på hur Marcus själv praktiserade stoicismen genom att gå över samma idéer. För stoicismen handlar mycket om att påminna sig själv om de standarder du satt upp för dig själv och vem du strävar efter att bli och vara.

Lärdomar från Marcus Aurelius

Något som Marcus Aurelius upprepande tar upp i Meditations är att berömmelse och att bli känd inte är något som är värt att eftersträva. Han påpekar bland annat att så många kända män har glömts bort, och att de som själva skulle ge berömmelse också själva snart är döda. Och något som man själv bör fråga sig själv om man vill bli känd är, varför skulle du behöva vara känd? För att du har en talang? För att du var smart? För att du lyckades? Marcus Aurelius menar nämligen att detta är något som du bör sträva efter oavsett, det bör inte vara på grund av att du vill vara känd. För lusten efter berömmelse är bara en av fallgroparna i livet, det tillför inte med en djupare mening i livet.

Något som Marcus Aurelius också starkt levde efter var tron att universeum var i ständigt förändring och vikten att acceptera döden. I Meditations påminner han oss också att vi alla kommer att dö, men att det enda vi förlorar är det nuvarande ögonblicket eftersom detta är det enda som vi någonsin har. Han menar också att eftersom universeum är i ständigt förändring så bör det samma gälla med oss. Förändring är aldrig något som vi bör vara rädda för, för vad kan hända utan förändring?

Marcus Aurelius var en av de största romerska kejsarna genom tiderna och har inspirerat många stora ledare. Mycket av detta beror på hans verk i Meditations men också hur han praktiserade stoicismen. För något står klart, han är och var helt klart en av de största stoikerna genom tiderna.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!