Marcus Aurelius - stoiker och romersk kejsare

Framgångspillret, 25 mars 2022

Marcus Aurelius var en av de största romerska kejsarna genom tiderna och har inspirerat många stora ledare. Han var dessutom en stoiker, och idag vet vi mycket om hans liv genom hans verk Meditations där han förde en inre dialog med sig själv och skrev ner sina tankar.

Det finns mycket att lära från Marcus Aurelius och hans verk Meditations och genom att få en inblick i hans liv och tankar, kanske vi kan skapa ett bättre liv med större mening. I denna artikeln går vi igenom Marcus Aurelius liv och lärdomar.

Hur var Marcus Aurelius barndom?

Marcus Annius Verus föddes i en framstående och etablerad familj men ingen hade vid den tiden förutspått att han en dag skulle bli kejsare över det romerska kejsardömet. Det finns mycket lite känt om hans barndom men det är känt att han var en ung seriös man som tyckte om brottning, boxning och jakt.

När Marcus var i tonåren var den dåvarande regerande kejsaren, Hadrian, nära döden och var dessutom barnlös. Han var tvungen att välja en efterträdande och hans val föll då Antoninus efter att hans första val, Lucius Ceionius hade dött oväntat.

Antoninus var barnlös även han, vilket gjorde att han också var tvungen att välja en efterträdare och hans val föll då på Marcus. Detta var även då som Marcus bytte namn till Marcus Aurelius Antoninus, vilket han är känd för idag.

Marcus Aurelius och Stoicismen

I ungdomen blev Marcus Aurelius intresserad av den stoiska filosofin, och det var en filosofi som han försökte leva efter i sin roll som kejsare. Stoicismen gav Marcus en ram för att hantera stressen i det dagliga livet som ledare, vilket förmodligen var väldigt användbart.

Vi kan själva tänka oss hur det skulle vara att leda ett av de mest kraftfulla imperierna i mänsklighetens historia. Det skulle kräva en enorm stress och ansträngning, och då hade det kunnat vara användbart att följa en filosofi såsom stoicism.

Marcus Aurelius var också en person som skrev väldigt mycket där han ofta förde en inre dialog med sig själv och diskuterade sina tankar om det egna jaget, andra människor och världen. Denna samlingen är idag känd som Meditations, som utgörs av 12 böcker som Marcus skrev under sin livstid.

Meditations består till största del av korta ordspråk som kan variera mellan en mening eller två, till ett långt stycka. Det finns inget tydligt tema i samlingen, men det finns vissa idéer och principer som dyker upp med ett kontinuerligt mellanrum.

Meditations är också ett tydligt tecken på hur Marcus själv praktiserade stoicismen. Han skrev mycket för att påminna sig själv om de standarder du satt upp för dig själv och vem du strävar efter att bli och vara, vilket är något som stoicismen handlar mycket om.

Berömda citat från Marcus Aurelius verk

I Marcus Aurelius samling Meditations går det även att hitta flera berömda citat som han sa och levde efter under sitt liv. Citaten speglar mycket filosofin stoicismen och om vi kan leva efter dessa citaten hade vi kunnat skapa ett bättre liv för oss själva.

Fem av de bästa citat från Marcus Aurelius är:

  1. Slösa inte mer tid på att argumentera vad en bra människa ska vara. Var en.
  2. Du kan lämna livet just nu. Låt det avgöra vad du gör och säger och tycker.
  3. Du har makt över ditt sinne - inte externa händelser. Inse detta, och du kommer att hitta styrka.
  4. Om det inte är rätt, gör det inte; om det inte är sant, säg det inte.
  5. Lyckan i ditt liv beror på kvaliteten på dina tankar.

Jag själv tycker att dessa citaten tyder på att Marcus Aurelius var en kejsare med mycket visdom, och att det finns mycket som vi hade kunnat lära oss från honom.

Vad kan vi lära oss från Marcus Aurelius?

Något som Marcus Aurelius upprepande tar upp i Meditations är att berömmelse och att bli känd inte är något som är värt att eftersträva. Han påpekar bland annat att så många kända män har glömts bort, och att de som själva skulle ge berömmelse också själva snart är döda.

Något som man själv bör fråga sig själv om man vill bli känd är; varför skulle du behöva vara känd? För att du har en talang? För att du var smart? För att du lyckades? och så vidare..

Marcus Aurelius menar att det är något som du bör sträva efter oavsett, det bör inte vara på grund av att du vill vara känd. För lusten efter berömmelse är bara en av fallgroparna i livet, och det tillför inte med en djupare mening i livet.

Något som Marcus Aurelius också starkt levde efter var tron att universum var i ständigt förändring och vikten av att acceptera döden. I Meditations påminner han oss också att vi alla kommer att dö, men att det enda vi förlorar är det nuvarande ögonblicket eftersom detta är det enda som vi någonsin har.

Marcus menar även att eftersom universum är i ständigt förändring så bör det samma gälla med oss. Vi bör alltid försöka förändras och bli bättre än vad vi var igår. Förändring är dessutom aldrig något som vi bör vara rädda eftersom det är en naturlig del av livet.

Marcus Aurelius var en av de största romerska kejsarna genom tiderna och har inspirerat många stora ledare. Mycket av detta beror på hans verk i Meditations men också hur han praktiserade stoicismen. För något står klart, han är och var helt klart en av de största stoikerna genom tiderna.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!