Parkinsons lag - Därför slösar vi så mycket tid

Framgångspillret, August 3, 2021

När vi arbetar med ett projekt eller en uppgift kan vi ha mycket tid på oss att slutföra det, ibland kan det vara veckor eller till och med månader. Om du skulle ha en sådan uppgift, när skulle du själv börja med uppgiften och när hade du planerat att vara klar?

I många fall är svaret på den frågan att när vi har mycket tid tillgängligt för en arbetsuppgift så kommer vi att lägga ner all den tillgängliga tiden på uppgiften som vi har. Detta är även den princip som kallas för Parkinsons lag.

Parkinsons lag menar att en arbetsuppgift kommer ta så mycket tid som är tillgänglig för den att utföras. Säg att du har en skrivuppgift som skall vara klar tills på fredag. Då kommer uppgiften förmodligen att ta upp all tillgänglig tid som finns fram tills fredagen och du kommer vara klar då, och aldrig tidigare.

Ha Parkinsons lag i åtanke

Att ha Parkinsons lag i åtanke kan vara användbart i flera situationer när vi arbetar med något, för arbetet tenderar ofta att expandera för att fylla den tiden som vi avsätter det. Om jag exempelvis skulle avsätta en hel dag för att skriva en uppsats, skulle den uppsatsen ta hela dagen. Om jag däremot hade haft något annat planerat den dagen såsom att träffa kompisar eller träna så skulle uppgiften fortfarande bli klar på den dagen, och detta är trots att jag hade haft mindre tid. Och jag misstänker dessutom att kvalitén på de två uppgifterna skulle vara ungefär densamma.

Kanske låter detta lite rörigt, men principen säger att vi ofta avsätter mer tid än vad som hade behövts för att utföra en uppgift. Vi kan exempelvis låta oss spendera en hel förmiddag på något som egentligen hade gått att utföra/göra under en timme eller mindre. För många saker går ofta att utföra mycket snabbare och det behöver sällan vara någon större skillnad mellan de två sätten.

Jag stötte på Parkinsons lag för ett tag sedan och jag tror att det kan ha viktigt att ha den i åtanke om vi bryr oss om vår tid. För ofta spenderar vi tid på saker som hade kunnat gå otroligt mycket snabbare, vilket är synd eftersom det också innebär att vi väljer bort något annat.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!