Varför kan personlig utveckling vara så svårt?

Framgångspillret, July 11, 2021

Personlig utveckling kan vara svårt. Det är inte alltid lätt att veta vad man skall göra för att ta sig själv till den nästa nivån. Och vi kan dessutom sakna motivationen att utföra det. Men varför är det så och vad kan vi göra åt det?

Jag skulle påstå att vi människor till grunden är byggda för att vara lata på flera sätt. När vi skall utföra en uppgift väljer vi ofta det sätt som kräver minst energi men som ändå ger det resultatet som efterfrågas. Vi prokrastinerar med uppgifter och utför de sedan i sista minuten och så vidare.

Jag själv läser också en hel del böcker och följer flera profiler inom personlig utveckling på sociala medier och det är viktiga att skilja på när man själv faktiskt utvecklas och när endast konsumerar material inom personlig utveckling. För det är en stor skillnad, det är så mycket svårare att faktiskt utveckla sig själv jämfört med att bara konsumera material.

Vi människor är även otroligt bra att anpassa oss till vår omgivande miljö, och det gäller också för de flesta andra arterna inom djurriket. Men det som gör just människan så unik är att vi också kan förändra vår miljö. Vi kan bygga städer, samhällen och hem som underlättar våra liv. Idag kan vi få mat hemkörd till vår dörr med hjälp av vår mobiltelefon och vi kan få vatten direkt ur kranen i köket, och om man tänker på det är det rätt så otroligt. Men det har också vissa nackdelar. Det kan göra oss latare eftersom vi idag kan få allt serverat på en silvertallrik.

Att bygga en miljö för utveckling

Vi människor kan som sagt förändra vår miljö och det innebär också att vi borde kunna konstruera en miljö för utveckling. En miljö där vi ständigt utmanar oss själva automatiskt och där vi inte behöver göra särskilt mycket i vardagen för att växa som individer. Detta är något som jag har funderat på det senaste. Hade det varit möjligt att skapa en sådan miljö där vi ständigt utmanar och utvecklar oss själva i vardagen, och hur skulle en sådan miljö se ut?

Tänk dig kylskåp och annan elektronik som endast kan låsas upp genom att man löser en matematisk ekvation. Dörrar som kräver att du behöver använda din styrka för att kunna öppna dem o.s.v. Vart skulle en sådan miljö ta oss på några års sikt? Även om en sådan miljö hade kunnat vara lite väl extrem tycker jag att det är en intressant tanke eftersom en sådan miljö hade tvingats oss att utvecklas varje dag. Däremot kanske det bästa sättet att förbättra sig själv är att göra personlig utveckling så enkel som möjligt i vår nuvarande miljö. Det kan vara att göra saker såsom att ställa fram löparskorna dagen innan för att göra löpturen så enkel som möjligt eller göra en god kopp te till studietillfället för att göra plugget lite roligare. Jag tror att det handlar mycket om att bara göra saker som gör det så enkelt som möjligt för oss att göra rätt val senare.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!