Så började jag med aktier

Framgångspillret, April 5, 2021

Idag är det mer än 5 år sedan som jag köpte min första aktie, vilket var kort efter att jag fyllt arton år. Då drömde jag om att bli miljonär och såg börsen som ett alternativ där mina pengar kunde arbeta åt mig. Jag kommer tydligt ihåg hur jag förde över 12000 kr till Avanza för 5 år sedan och köpte mina två första aktier, Investor och Nordea för cirka 6000 kr vardera dagen därpå. Fram tills idag har jag därefter lyckats bygga upp en stabil portfölj enligt mig själv som presterat väldigt bra. Jag är dessutom en bra bit till min första miljon, som jag hoppas kunna nå om något år.

Jag själv har kanske inte tagit så mycket risk under min tid på börsen och min portfölj har till största del bestått av stora bolag med en bra historik. Bolag såsom Investor, Industrivärden, Essity, AstraZeneca och Microsoft m.m. Anledning till varför jag valt att gå med denna strategin är väl till största del att jag föredrar bolag med mindre volatilitet så att man kan sova gott om natten. Dessutom är jag inte ute efter snabba vinster utan satsar mer på långsiktigheten. Jag har tiden på min sida och även om det gör att jag hade haft råd att springa bort mig och gå på några nitar anser jag att det är rätt så onödigt. Bara om man kan prestera ungefär som index under en längre tid känner jag mig själv väldigt nöjd. Jag vet att jag kommer kunna ta mig dit jag vill, så länge jag har tålamodet.

Ofta hör man reklam på radion från Lotto/Triss där de kallar sig själva "miljönärfabriken" trots att oddsen är så otroligt låga och i princip är lite stor som att man skall bli träffad av blixten en solig dag, alltså inte särskilt stor. Sedan har vi aktier och fonder som jag skulle säga är ett bättre allternativ så länge man har tålamodet. Stockholmsbörsen har i snitt avkastat omkring 8-10% per år. Om du därmed skulle spara 2000kr i månaden skulle du efter 20 år ha cirka 1500000kr med en 10% avkastning per år. Om du däremot hade kunnat spara ännu mer pengar per månad hade du haft ännu mer efter 20 år. Det är dock viktigt att vara medveten om att börsen inte stiger med 8-10% per år utan att den i stället kan vara mycket volatil. Vissa år kan börsen backa med 30% för att sedan nästa år stiga med 49% igen o.s.v.

Lärdomarna från mina första år på börsen

Courtage och att ligga i rätt courtageklass var något som jag missade när jag började på börsen. Courage är den kostnad som du betalar när du utför en transaktion, alltså köper eller säljer en aktie. Det är viktigt att ligga i rätt courtageklass för annars kan kostnaderna snabbt skena iväg, speciellt om du gör många transaktioner.

Att våga köpa när det ser som mörkast ut är en annan lärdom som jag tagit med mig från mina år på börsen. Detta var något som jag speciellt gjorde under corona-raset i Mars där jag köpte på mig en hel del aktier vilket lönade sig efteråt. Det kan vara lätt att bli rädd när du faller skarpt, men om du själv gjort en bra analys och tror fortsatt på bolaget finns det ingen anledning till att inte köpa mer. Du får ju aktierna till ett billigare pris!

Att behålla vinnarna var något som jag kommer ihåg att jag hade svårt för i början. När en aktie hade presterat bra under en tid fanns det en tendens till att jag vilja sälja av för att ta hem vinsten. Något som jag däremot märkte var att vinnar-aktierna i de flesta fallen fortsatte upp, vilket istället innebar att jag gick miste om potentiella vinster när jag sålde av. Så behåll dina vinnarna, bra aktier och bolag brukar ofta fortsätta att prestera bra!

Detta var ett litet inlägg om hur jag började på börsen och jag hoppas att du tyckte om det. Kom ihåg att inget i detta inlägg bör ses som en rekommendation, gör alltid din egen analys! ❤️

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!