Hur gör man en egen hemsida helt gratis?

Framgångspillret, 29 juli 2022

Om man vill ha en gratis hemsida finns det huvudsakligen två olika vägar. Antingen kan man använda en plattform såsom Wordpress eller Blogger för att skapa en gratis hemsida. Eller så kan man välja att utveckla den helt själv.

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur du gör din egna gratis webbplats och diskutera vilken av de två möjliga vägarna som är bäst för dig. Vi kommer först gå igenom om hur du kan skapa en egen hemsida med Wordpress, eller Blogger för att senare ta upp hur man kan bygga en egen hemsida helt själv.

Hur gör man en egen hemsida med Wordpress?

Ett av de enklaste sätten att att skapa sin första egna webbplats är genom att använda ett innehållshanteringssystem (CMS), och då är Wordpress det mest populära.

På webben är det totalt 455 miljoner webbplatser som använder sig av Wordpress vilket visar på deras dominas.

Att skapa en webbplats med WordPress är mycket enkelt. Faktum är att du kan skapa en egen hemsida på några minuter genom att:

  1. Du kan gå till deras hemsida, wordpress.com
  2. Registrera ett konto och ange webbplatsens namn och adress
  3. Välj ett tema för din webbplats
  4. Lägg till plugins på din webbplats
  5. Börja skapa innehåll för din webbplats

Den största fördelen med Wordpress är att det är väldigt enkelt att använda och du behöver aldrig själv skriva någon typ av kod för att göra din hemsida.

Du kan även använda Wordpress helt gratis för att skapa din hemsida. Den enda kostnaden som tillkommer är om du vill ha ett eget domännamn som t.ex. www.framgangspillret.com, vilket kostar dig omkring 150 kronor per år.

Hur gör man en gratis hemsida med Blogger?

Ett annat alternativ till Wordpress är Blogger, vilket används av flera svenska bloggare. Det kan vara ett bra alternativ om du vill skapa en blogg och inte bryr dig så mycket om andra funktioner på din webbplats.

Precis som det var enkelt att skapa en hemsida på Wordpress är det även enkelt att skapa hemsida med Blogger.

Du kan skapa din gratis blogg genom att:

  1. Gå till blogger.com
  2. Klicka på "skapa din blogg"
  3. Skapa ett konto genom att koppla till ditt gmail-konto
  4. Välj ett namn och tema på din blogg

Dessa stegen kan du enkelt göra på några minuter för att skapa din alldeles egna gratis blogg.

Blogger är dessutom en plattform som ägs av Google, vilket gör att det enkelt kan integreras med andra Google-produkter.

Med vilka tjänster kan man skapa en gratis hemsida?

Förutom Wordpress och Blogger så finns det också flera andra plattformar och tjänster där du kan skapa din första webbplats. Några av de mest populära alternativen är:

  • Weebly
  • Wix
  • Squarespace
  • Ghost

Alla dessa tjänsterna är också väldigt enkla att sätta igång med och du kan skapa en hemsida på några minuter. Däremot skiljer de sig något och vilken av dessa plattformar du ska använda för att skapa din webbplats beror på vilken typ av webbplats du vill ha.

Om du vill ha en enkel blogg utan större funktionalitet kan vanligtvis Blogger vara ett bra alternativ. Om du vill ha en mer komplex webbplats med olika sidor och funktioner kan Wordpress eller någon av de andra tjänsterna vara bättre för dig.

Wix och Squarespace är också väldigt populära tjänster, men om du vill skapa en helt gratis hemsida kommer det förmodligen inte vara något för dig.

Ghost är en av de nyare plattformarna, vilket kan ses som en konkurrent till Wordpress och blir alltmer populärt. Det är också ett av alternativen som jag gillar mest på grund av att hemsidorna blir väldigt snabba, men nackdelen är att du förmodligen kommer behöva betala för hostingen, men utöver det är det ett bra alternativ.

Hur bygger man en egen hemsida själv?

Om man kan programmera, eller är villig att lära sig, så kan man även gå den andra vägen och utveckla sin alldeles egna hemsida, vilken kan ge dig flera fördelar.

När du utvecklar din alldeles egna hemsida får du större kontroll över hur din webbplats ser ut och fungerar. Du är exempelvis inte begränsad till de olika teman som finns tillgängliga på plattformar som WordPress, utan du kan låta din kreativitet flyta fritt.

Nackdelen är förstås att det tar längre tid att utveckla en egen webbplats och att du kommer över behöva kunskaper inom programmering och webbutveckling.

Fördelarna överväger däremot och du kan även få en snyggare hemsida med högre prestanda om du väljer att utveckla den själv, genom att exempelvis använda dig av Netlify eller Vercel för hosting.

programming

Hur gör man en egen webbplats helt själv?

För att göra en egen hemsida helt själv behöver du först och främst ha kunskaper inom HTML, CSS och JavaScript eftersom detta är de vanligaste programmeringsspråken som används för webbutveckling.

Jag själv har utvecklat flera hemsidor, såsom den här, och jag använda mig främst av Gatsby för att utveckla mina hemsidor.

Gatsby är ett typ av ramverk som bygger på ReactJS, som är språk framtaget av Facebook som har används för att flera kända webbapplikationer såsom Facebooks egna applikationer, Airbnb, Khan Academy, och många fler.

Fördelen med att använda Gatsby är att det framförallt är ett ramverk med hög prestanda som är optimerat för SEO. Detta gör att hemsidan blir mycket snabb samtidigt som man rankar bra i sökresultaten på Google.

Hostingen är vanligtvis också något som kostar pengar när man utvecklar en egen hemsida men faktum är att man idag kan få gratis hosting via Netlify, Heroku eller Vercel. Bland dessa alternativen föredrar jag Netlify.

Detta gör att den enda kostnaden för din webbplats blir ett domännamn om det är något som du vill ha. Denna kostnaden ligger vanligtvis på omkring 150 kronor per år, vilket inte är särskilt högt jämfört med om du använder en plattform såsom Wix eller Squarespace.

Hur lång tid tar det att bygga en egen hemsida?

Om du bygger en helt egen hemsida med CSS, HTML och JavaScript så tar det mellan ett par timmar och ett par dagar att genomföra, beroende på dina tidigare kunskaper och hur komplex webbplatsen är.

Det bästa är att försöka få upp din hemsida så snabbt som möjligt eftersom det tar tid för ens hemsida att börja synas på Google. Därefter kan du fortsätta vidareutveckla din hemsida så att du får den som du vill.

Om man däremot vill inkludera funktioner såsom en e-handelsbutik tenderar det att ta ännu längre tid att utveckla den eftersom du behöver sätta upp flera funktioner såsom email, och betalningar för att allt ska kunna fungera för kunden. Då kan man förvänta sig flera dagar eller några veckor om man bygger den helt själv.

Om man känner att detta är för mycket tid har du också möjligheten att anlita en webbyrå som bygger hemsidan åt dig. Det gör att du kan spara tid, men det kommer samtidigt att kosta dig lite pengar.

Vad kostar det att anlita en webbyrå?

En del väljer också att anlita en webbyrå för att utveckla deras hemsida. Detta kan vara ett bra alternativ om du inte har tid eller kompetens att utveckla en egen webbplats, men nackdelen är att det vanligtvis kan kosta omkring 10 000-20 000 kronor.

Kostnaden för att anlita en webbyrå beror på hur avancerad hemsida som du vill utveckla. Om du vill ha en enkel webbplats kan den kosta omkring 5000-10000, medan mer komplexa webbplatser kan kosta upp till 20 000 kronor eller mer.

Förutom dessa kostnader tillkommer även senare hosting och domännamn, vilket är något som du kommer behöva betala varje år. Detta gör att det senare kan bli rätt så dyrt.

Överlag skulle jag rekommendera de flera som vill ha en egen och enkel hemsida att försöka att utveckla den helt själv eftersom det egentligen inte är så svårt om du exempelvis väljer att använda Wordpress.

Dessutom blir det mycket billigare och du får du mer kontroll över hur din webbplats kommer att se ut. Om du vill ha en komplex webbplats som kräver mycket programmering kan det dock vara bättre att anlita en webbyrå för att utveckla den åt dig.

webbyra

Ska man använda en plattform eller bygga själv?

Det finns både fördelar med att en plattform såsom Wordpress och att bygga din hemsida själv.

Om du använder Wordpress kan du snabbt få upp en fungerande hemsida. Fördelen med att bygga själv är att du har mer valmöjligheter på design och du får fria händer över din sida.

Just nu äger jag fyra olika hemsidor och har använt Wordpress för några. Andra hemsidor har jag byggt själv i Gatsby, som är ett React-ramverk.

Om du inte har några tidigare programmeringserfarenheter rekommenderar jag att skapa en Wordpress hemsida. Wordpress-hemsidor kräver ingen tidigare erfarenheter och du kan snabbt få upp en hemsida genom att använda dig av ett färdigt tema för att ge din hemsida ett bra utseende.

Nackdelen med Wordpress är däremot att du inte får lika fria händer över designen och det blir även dyrare månadsvis jämfört med att utveckla en hemsida själv. Jag använder One.com för mina Wordpress-hemsidor och betalar 119kr/mån för ett hosting-paket med upp till 5 hemsidor.

Samtidigt kan man även få detta billigare under första året där man kan få testa på om det är något för dig.

Om ditt mål är att ha så låga kostnader, eller om du vill ha fria händer över din hemsida som möjligt kan jag rekommendera att utveckla en själv. Enda nackdelen med detta är att detta kan ta lite längre tid att ta fram, men det blir billigare och något som brukar gynna dig i längden.

Om du däremot inte kan programmering kan detta vara rätt så svårt, men samtidigt finns det också flera fördelar med att lära sig lite programmering. Det är något som du kommer ha nytta av i resten av ditt liv och kan alltid användas, till exempel om du vill utveckla andra webbplatser.

Fördelarna med att utveckla en hemsida själv är att du får större kontroll, kan uppnå högre prestanda och du få den billigare. Den stora nackdelen med att utveckla själv är däremot att det kan ta mycket tid att bygga den.

Om du därmed vill få upp en hemsida snabbt är det bättre att använda dig av Wordpress eller någon annan plattform såsom Squarespace eller Wix.



Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!