10 bästa tipsen till dig som söker jobb

Framgångspillret, 28 mars 2022

Om du är inne i processen där du söker och letar efter jobb så finns det mycket som man kan göra för att öka sina möjligheter till att få ett bra jobb. I denna artikeln får du 10 tips som kan hjälpa dig i processen att söka arbete.

1. Identifiera vad du vill

När man letar efter ett nytt arbete brukar första steget vara att identifiera vad man vill. Du bör exempelvis identifiera vilken typ av arbete som man vill ha, hur mycket man vill ha i lön och så vidare.

Det är bra att komma på det så tidigt som möjligt eftersom det kommer hjälpa dig senare när du söker arbete.

2. Uppdatera din LinkedIn-profil

Mycket av nätverkande sker idag på LinkedIn, så om du inte redan har en LinkedIn-profil borde du skaffa dig en. Börja bygg upp ditt nätverk, följ yrkesgrupper, företag, intressanta profiler och nätverkstrådar.

Att vara aktiv på Linkedin kan också ses som ett sätt att bygga upp sitt egna varumärke, och många kommer troligtvis kolla upp din profil i samband med att de kontrollerar din jobbansökan.

3. Bygg upp ett system om du söker många arbeten

Om du söker många arbeten kan det vara bra att bygga upp ett system där du kan hålla koll på alla dina ansökningar. Ett bra verktyg för detta är Notion vilket kan beskrivas som ett allt-i-ett verktyg.

I ditt system kan du lagra viktig information såsom kontaktuppgifter och hur de olika ansökningarna går, vilken lön de erbjuder och så vidare.

4. Nätverka

När man söker jobb kan det även vara bra att nätverka för att skapa nya kontakter inom den branschen som du vill arbeta inom.

När man nätverkar finns det många saker som man kan göra. Man kan gå på mässor inom det området man söker jobb inom, kontakta folk man vill lära känna bättre och föreslå en fika, och använda sociala medier såsom LinkedIn och höra av och presentera dig för relevanta personer.

5. Skriv ett bra CV

När man söker ett nytt arbete kommer ett CV vara väldigt viktigt där du lyfter fram dina tidigare erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper.

Om man söker många olika typer av arbeten ska man anpassa sitt CV efter det jobbet du söker. Det gör att CV:et kommer att se mer relevant ut vilket kan öka dina möjligheter till en intervju.

6. Ha relevanta referenser

Precis som att det är viktigt att ha ett bra CV, så är det också viktigt att ha relevanta referenser. Tänk även på att du behöver förbereda dina referenser innan du anger dem så att är förberedda att någon kan ringa.

Om du inte har mycket tidigare arbetserfarenheter kan det vara svårt att hitta bra relevanta referenser, och då får man istället ta dem som man har.

7. Kom förberedd till intervjun

Om du blir kallad till en intervju är det viktigt att du kommer förberedd. Läs gärna på lite om företaget som du ska gå på intervju hos, och fundera över relevanta frågor som kan komma upp och vilka frågor som du kan ställa till den som intervjuar dig.

Det är viktigt att komma ihåg att en intervju inte bara är till för att se om du passar för jobbet, utan det är också ett tillfälle att identifiera om arbetet kommer att vara rätt för dig.

8. Skriv ett bra personligt brev

Det är viktigt att man anpassar sitt personliga brev efter det företaget eller ställe som man söker jobb hos, och att du säljer in dig själv.

Försök att matcha dina egna erfarenheter kompetenser efter jobbannonsen och vilka meriter som de tar upp där. Motivera även varför du hade passat för tjänsten och förklara varför du valde att söka tjänsten.

9. Sätt upp mål och delmål

Det är bra att ha mål och delmål vad du vill ta dig i dig i en karriär. Dina mål är även något som intervjuare kan fråga om, och alla gillar målinriktade människor. Att man är villig att utvecklas och förbättras är en viktig egenskap.

10. Skapa en portfölj med sidoprojekt

Om du just nu går och söker arbeten finns det ingen mening med att bara gå och vänta. Försök att bygga upp en portfölj med sidoprojekt under tiden om du ännu inte har en. Det är bra att ha något som du kan visa upp vad du kan om du inte har mycket tidigare arbetserfarenheter.

Självklart kommer inte detta att fungera för alla arbeten, men det är bra att ha en portfölj med projekt om du exempelvis söker arbeten inom ingenjör, programmerare eller något annat kreativt yrke.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!