Vad är en NFT? En guide för nybörjare

Framgångspillret, 2021 juovlamánnu 28

NFTs är en förkortning för non-fungible-tokens och har blivit mycket populära under den senaste året. NFTs bygger på blockkedjeteknik och representerar något unik såsom konst, musik eller ett videoklipp.

Den dyraste NFT:n som sålts hittills är skapad av konstnären Beeple och såldes för att belopp på 635 miljoner kronor. NFT:n kallas för Everydays och är ett kollage av 5000 bilder av allt som Beeple skapat mellan åren 2007 och 2021.

Detta är otroligt mycket pengar och det får en att fundera över vad som ger NFTer sitt extrema värde. Frågan är dessutom om NFTs är framtiden eller om det bara är en nuvarande hajp.

Vad är egentligen en NFT?

NFT är förkortning för non-fungible token, och är en kryptotillgång som representerar något unikt. På flera sätt kan det jämföras med ett samlarobjekt som bygger på blockchain-teknik. En NFT kan representera allt från konst, musik, ett videoklipp med en berömd basketspelare m.m.

I grunden kan en NFT jämföras som en typ av digitalt eller virtuellt samlarkort. Och där ägandet valideras med hjälp av blockkedjor, där Ethereum och Solana är de vanligaste för NFTer.

NFTer kommer också troligtvis spela en viktig roll i framtidens metaverse. Idag används bland annat NFTer för att validera ägandet av mark och byggnader på metaverse-världar såsom Sandbox.

NFTer kan däremot också kopplas till riktiga objekt och i framtiden kan en NFT användas för att bevisa ägandet av ditt hus eller lägenhet. Faktum är att vissa NFTer idag kopplas till riktiga objekt där de kan fungera som sociala kontrakt. Exempelvis kan en NFT ge dig åtkomst till specifika klubbar, erbjudanden eller event.

Det är dock svårt att veta om NFTs kommer vara en del av framtiden eller om det bara är en nuvarande hajp som snart kommer att försvinna. NFTs har många fördelar för konstnärer och kreatörer, men det är svårt att veta hur det kommer bli i framtiden.

beeple

Hur fungerar tekniken bakom NFTs?

För att validera ägandet av en NFT så används blockkedjor, där Ethereum är den vanligaste. Andra vanliga blockkedjor för NFTs är Solana och BNB. Vid varje transaktionsprocess säkerställs den kryptografiska autentisering av varje digitalt samlarobjekt.

När en transaktion av en NFT utförs så används en blockkedja. En blockkedja är uppbyggd av block och noder. Ett block innehåller den senaste utförda databastransaktionen med en tidstämpel och en länk till det föregående blocket. Medan noder används för att validera äktheten av varje nytt block på kedjan. En nod kan vara stora serverar såväl som en helt vanlig persondator, och kallas ofta för miners.

Dessa datorer, eller 'miners', tävlar för att lösa komplexa matematiska problem som används för att validera transaktionen. Det finns olika typer av protokoll som kan användas men de två vanligaste är Proof-of-Work och Proof-of-stake.

Förutom NFTer har blockkedjor flera andra användningsområden. Faktum är att blockkedjor redan idag används inom flera branscher, såsom finans, försäkringar, sjukvård och av myndigheter.

Handelsplatser för att köpa och sälja NFTer

Det finns många olika plattformar där du kan köpa och sälja NFTs. Några marknadsplatser där man kan handla NFTs är NBA Top Shots, Veve, Rarible, Opensea, Solanart och Binance.

De olika marknadsplatserna erbjuder olika typer av NFTs, exempelvis erbjuder NBA Top Shots NFTs i videoformat med de bästa skotten i NBA, medan Veve erbjuder NFTs från kända varumärken såsom Disney. På marknadsplatser såsom Opensea och Rarible går det att köpa NFTs från exempelvis Cryptopunk och MutantApeYachtClub.

Anledningen till varför det finns flera olika marknadsplatser för NFTer beror på att de bygger på flera olika blockkedjor. Om du ska köpa eller sälja NFTer behöver du därför bestämma dig för vilken blockkedja du vill använda dig av. Den största blockkedjan för NFTer är däremot Ethereum.

Hur börjar man sälja NFTer?

Det allra enklaste sättet att börja sälja NFTer är via plattformen Rarible, som bygger på Ethereums blockkedja. För att börja sälja NFTer behöver du först ett konto Metamask, vilket är en decentraliserad kryptoplånbok.

Fördelen med att sälja NFTer på Rarible är att det är helt gratis att skapa NFTs. Normalt sätt behöver du betala en gasavgift för att skapa din NFT på blockkedja, men på Rarible gör köparen det. Du kan skapa din första NFT och lägga upp den på några minuter i sex enkla steg.

Att skapa din första NFT gratis på Rarible är mycket enkelt och det går att göra i 6 enkla steg. Om du går igenom dessa stegen kan du skapa din första NFT på minuter.

  1. Designa och skapa din egna NFT.
  2. Gå till Rarible.com, logga in med din kryptoplånbok (jag använder Metamask).
  3. Klicka på “Create” och fyll sedan i all information om din NFT.
  4. Klicka i “Free Minting”, vilket innebär att köparen betalar för minting.
  5. Klicka sedan på “Create Item” och signera auktoriseringarna.
  6. Grattis! Du har nu skapat din första NFT.
create nft

Om du vill läsa mer om hur du kan skapa din först NFT så har jag tidigare skrivit ett längre inlägg där jag skapar en NFT på Rarible. Det är en enkel guide om hur du kan skapa en NFT på mindre än 10 minuter.

Hur köper man sin första NFT?

För att köpa en NFT behöver du en kryptoplånbok, vilket är en plats där du lagrar dina kryptovalutor. Du behöver dessutom kolla upp vilken kryptovaluta som du behöver för att köpa NFT:n.

Det finns flera olika marknadsplatser där man kan börja köpa kryptovalutor. Om du letar efter en svenskt alternativ kan jag rekommendera Trijo, som är registrerad hos Finansinspektionen. En annan krypto-exchange för kryptovalutor som jag gillar är Binance.

Om du registrerar dig på handelsplatsen Binance får du dessutom en gratis NFT. Det kan vara ett sätt för dig att komma igång med din NFT-samling.

Vilken kryptovaluta behövs vid handeln?

Den vanliga kryptovalutan för att köpa och sälja NFTs är Ethereum, men ibland kan du också handla NFTs med andra kryptovalutor såsom Solana och BNB. Vilken kryptovaluta som används beror på vilken blockkedja som NFT:n är lagrad på. Om du exempelvis vill använda Rarible behöver du köpa Ethereum (Ether).

Om du vill köpa en NFT behöver du kolla upp vilken kryptovaluta som du behöver innan. När du handlar kommer du sedan använda en unik kod för att skicka och handla med dina kryptovalutor. Du behöver dock vara beredd på att en transaktion kan kosta en hel del när du handlar, från några kronor till en hundring kan det kosta per transaktion. Denna kostnaden kallas också för gasavgift.

Andra vanliga frågor om NFTer

Nedan går jag igenom några andra vanliga frågor kring NFTer:

Vad betyder det att minta en NFT?

Att minta en NFT innebär att du skapar din NFT på blockkedjan. När du mintar en NFT brukar du betala en kostnad, som också kallas för gasavgift.

Vad kostar en NFT?

En NFT kan vara både dyr och billig. Det finns NFTer som sålts för flera miljoner kronor. Samtidigt finns det NFTer som endast kostar några få kronor.

Vilken är den största NFT-konstnären?

Den NFT-konstnär som sålts den dyraste kallas för Beeple och har sålt en NFT för att belopp på 635 miljoner kronor.

Är NFTer bara en nuvarande hajp?

Det går inte att veta om NFTer bara är en nuvarande hajp eller om det är framtiden. Något som man däremot vet är att mycket pengar går in i NFT och kryptobranschen just nu.

Hur ser man om en NFT är äkta?

Det enklaste sättet för att se om en NFT är äkta är genom att kontrollera verifieringsmärken. Detta är något som kommer att finnas om du köper en NFT från en större NFT-konstnär.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!