Vad är stoicism?

Framgångspillret, June 9, 2021

Stoicism är en filosofisk inriktning som går tillbaka enda till antikens Grekland, och var under den tiden en mycket populär filosofi. Några av de dåtida stoikerna som du kanske hört talas om var Marcus Aurelius, Seneca och Epictetus. Något som stoicismen väldigt starkt betonar är att vi inte kan kontrollera allt, men att vi alltid kan utveckla vårt tankesätt och styra över hur vi reagerar på olika händelser.

Genom tiderna har stoicismen inspirerat och praktiserats av många stora ledare. Några av dessa är Bill Clinton, Theodore Roosevelt, JK Rowling, Tim Ferriss med flera. Stoicismen kan däremot vara något för alla, oavsett vilket typ av liv vi lever och mycket inom stoicismen kretsar kring dygderna mod, rättvisa, självkontroll och visdom.

Mod

Mod handlar om att kunna hantera känslan av rädslan när man står inför något utmanande. Det handlar om att göra saker som först kan verka skrämmande, men som får oss att växa och gör livet mer meningsfullt när vi utför dem.

Det är också när vi är modiga och går utanför vår komfortzon som vi utvecklas mest som individer och lära oss som mest om oss själva, så det är något som vi alltid bör försöka göra mer av.

Självkontroll

Självkontroll handlar enligt stoicismen att gör det rätta, i rätt mängd och på rätt sätt och kan starkt relaterat till våra egna vanor. Våra vanor är en stor del av den personen vi är, och det är som man säger, "We are what we repeatedly do." Så ställ dig själv frågan, vem vill du vara, och bygg dina vanor efter det.

Om du vill vara lycklig, vara framgångsrik och så vidare behöver vi utveckla oss själva och skapa de vanorna som stämmer överens med den livsstil som vi vill leva.

Rättvisa

Rättvisa kan enligt stoisicmen vara den allra viktigaste, eftersom den påverkar alla andra dygder. Marcus Aurelius själv skall ha sagt att rättvisa är "källan till alla andra dygder." och stoiker har genom historien drivit och förespråkat rättvisa, ofta med stor personlig risk och med stort mod, för att göra stora saker och försvara de människor och idéer som de älskade.

Rättvisa handlar om att kämpa för de tankar och idéer som spelar roll och att göra det som är rätt. En stoiker måste också tro att en enskild individ kan göra skillnad.

Visdom

Men vad är egentligen det rätta? Det är här den sista och väsentliga dygden kommer in: Visdom, som handlar om att veta, lärandet och erfarenheten som krävs för att kunna navigera i världen. Visdom har alltid varit något som stoikerna har prisat väldigt högt. Zeno skall bland annat ha sagt att vi har två öron och en mun av en anledning, eftersom vi bör lyssna mer än vad vi talar.

Visdom handlar också om att alltid försöka vara en lärunge och alltid ha ett öppet sinne för nya idéer och koncept. För det finns alltid något som vi kan lära oss och vi skall aldrig tro att vi vet allt, för den som tror att den vet allt kan aldrig lära sig något nytt.

Stoicismen handlar till stor del om att stäva efter utveckling och ta små steg varje dag som hjälper oss framåt, för att förbättra våra liv och vår omgivning. Även om filosofin är mycket gammal så är den fortfarande väldigt aktuell och det finns det mycket som vi kan lära oss från den.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!