Vad är egentligen fitness? Att prestera bra fysiskt såväl som mentalt

Framgångspillret, 24 juli 2021

Att gå och träna på gym har på senaste åren blivit väldigt mainstream. Många gör det för att ta hand om sin hälsa, bli starkare och bygga muskler. Samt för att kompensera för den övriga tiden som vi ofta är väldigt stillasittande. Många som tränar på gym skulle också säga att de tränar för fitness, men vad är egentligen fitness?

Inom fitness inkluderas ett spektrum av olika attribut eller förmågor såsom styrka, rörlighet, uthållighet och hastighet men också din kognitiva funktion. Fitness handlar nämligen inte bara om att kunna prestera fysiskt utan även att kunna prestera mentalt.

Alla områden inom fitness

Förutsatt att man själv inte är elitidrottare inom någon specifik sport så anser jag att man skall träna på alla delarna inom fitness för att uppnå en mångsidighet och kunna prestera sitt bästa inom flera områden. Det finns ingen mening med att bara fokusera på bara en av dem, utan vi bör lägga ner energi och tid för att utveckla en optimal hälsa och ett övergripande välbefinnande.

När vi fokuserar på att utveckla vår fitness inom alla områden så har vi energi att göra det oss är viktigt för oss och vi är dessutom mer produktiva. Vi har uthålligheten och en positiv syn på att hantera de olika mentala utmaningarna som vi ställs för och vi är bra på att hantera stress.

Vi har en fysisk styrka och uthållighet för att klara av fysisk utmaningar. Att träna för fitness innebär en bättre chans till en högre livskvalité och dessutom att träna för ett längre och bättre liv.

1. Styrka

Styrka är förmågan att kunna applicera kraft på sin omgivning, det kan handla om att förflytta ett objekt eller sig själv, att förstöra ett objekt eller att förhindra en rörelse. Styrka kan också brytas ner i flera delar såsom maxstyrka och explosivitet.

Maxstyrka är den maximala kraften som du kan applicera, medan explosivitet handlar om kunna applicera en kraft fort. Explosivitet kan exempelvis handla om att utforma kraftfulla slag eller vertikala hopp.

För att styrkan också skall kunna vara användbar skall den också kunna appliceras i alla riktningar, inte bara vertikalt såsom en squat eller marklyft. Därför är det också viktigt att träna för horisontell styrka.

2. Rörlighet

Det finns två typer av rörlighet, aktiv och passiv rörlighet. Den aktiva rörligheten är hur rörlig du är med din egen muskelkraft, medan passiva rörligheten definieras hur rörlig du är med hjälp av ett yttre tryck, såsom när du utför olika stretchövningar.

Genom att träna rörlighet kan du bli mer stabil och kontrollera dina rörelser på ett bättre sätt, vilket också minskar skaderisken.

3. Uthållighet

Uthållighet handlar om att kunna springa långa distanser men också att kunna bibehålla en kraft under en längre tid vilket du exempelvis gör när du bär något tungt. Uthållighetsträning är bra utefter flera aspekter. Bland annat ökar du din syreupptagningsförmåga och du kan förbättra din arbetsekonomi vilket innebär att du använder mindre energi vid samma belastning som tidigare.

4. Hastighet

Hastighet är förmågan att kunna röra sig snabbt från en punkt till en annan, och kan brytas ner i flera klasser, såsom rörelsehastighet, explosivitet och reaktionshastighet. Hastighet tränar vi för att kunna springa och röra oss snabbt när vi behöver det och detta kan bokstavligen rädda ditt liv.

Säg exempelvis att du är ute och går och en bil kommer körande mot rött ljus när du går över trottoaren, genom att då ha tränat reaktionshastighet och explosivitet kommer dina chanser att kunna undvika bilen öka enormt.

5. Kognitiv funktion

Vi behöver också arbeta på vår kognitiva funktion eftersom att träna vårt sinne har många positiva effekter på vårt liv. Att ha en bra kognitiv funktion innebär att vi kan arbeta fokuserat under en lång tidsperiod, kan ta snabba beslut och kunna lösa problem mer kreativt.

Detta är något som vi alla har en mycket stor nytta av, både i vårt arbetsliv och personligt. Därför är den kognitiva funktionen också kanske den mest viktiga aspekten av fitness som vi kan träna för.

Det finns många sätt som vi kan träna vår kognitiva funktion på men några sätt är genom att lära sig nya saker, träna på problemlösning och olika typer av hjärnträningsspel där vi utmanar oss själva att tänka mer kreativt. Andra bra sätt att utveckla vår kognitiva funktion är dessutom att läsa, meditera och göra saker som att använda vår icke-dominanta hand vilket tränar vår hjärna.



Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!