Vem var Leonardo da Vinci?

Framgångspillret, March 14, 2021

Leonardo da Vinci betraktas idag som en av historiens största konstnärer och är känd efter verk såsom Mona Lisa, Nattvarden, den Vitruvianske mannen med flera. Men Leonardo var också så mycket mer än så, och han var också verksam i roller såsom arkitekt, ingenjör, uppfinnare, matematiker, musiker och filosof.

Uppväxt

Leonardo da Vinci, som egentligen heter Leonardo di ser Piero da Vinci växte upp i Anchiano nära Vinci i Toscana. Han var son till Ser Piero, som var notarie i Vinci, som då tillhörde Florens, och Caterina Lippi, en ung bondkvinna. Sin första år i livet tillbringade han i byn Anchiano med sin far och mor, men därefter gav hans mor iväg för att gifta sig med en annan man.

Redan i ung ålder började Leonardo visa begåvning inom flera olika områden. Han tyckte bland annat om att spela luta, sjunga och läsa poesi, däremot var aldrig inom dessa område som han skulle glänsa mest i senare i livet. Som 14-åring uppmärksammades han för sin talanger av Andrea del Verrocchio, en ledande florentinsk skulptör, guldsmed och målare, och han togs in som en lärunge. Han lades mycket av grunden till vem Leonardo skulle bli senare i livet.

Generalisten Leonardo

På många sätt hade Leonardo kunnat beskrivas som den optimala generalisten. Han verkade i flera olika områden som ofta skiljde sig från varanda och sammankopplade sina kunskaper för att skapa kreativa verk och uppfinningar. Han ägnande exempelvis mycket tid genom som fysiolog där han studerade människans muskler och kropp som han därefter tog med sig in i konstens värld för att kunna skapa mer trovärdiga och autentiska verk.

Anledning till även jag ser Leonardo som en inspirationskälla är att han aldrig tillät någon att sätta honom i ett fack, han var så mycket och gjorde mycket i många olika områden. Det finns en biografi om Leonardo da Vinci som är skriven av Walter Isaacson, den kan vara något att kolla in om du vill läsa mer om konstnären och uppfinnaren Leonardo da Vinci.

En perfektionist och prokrastinerare

Något som kanske inte alla vet är också att Leonardo på flera sätt hade kunnat beskrivas som något av en perfektionist såväl som en prokrastinerare, vilket var en av Leonardo's svaga sidor. Detta har bland annat uppmärksammas för Mona Lisa där han aldrig blev helt klar och ofta bara målade ett enda penseldrag i taget för att få den helt perfekt. Att han var en perfektionist såväl som en prokrastinerare har även observats i många av Leonardo's projekt, han hade många olika projekt som han påbörjat eller funderade över men det var få som faktiskt blev något i slutändan. Man bör däremot säga att han lyckades väldigt bra med flera hans projekt också, och att det är många av dem som han är känd för idag.

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!