Därför skall du läsa fler böcker

Framgångspillret, February 27, 2021

Hur många böcker läser du per år? Oavsett om du läser en riktigt bok, via en platta eller lyssnar på en ljudbok finns det många fördelar med att läsa böcker. Du kan utöka ditt ordförråd, din kunskapsbas och det kan även förbättra din koncentrationsförmåga såväl som ditt fokus.

På något vis känner jag mig även väldigt tacksam att jag fått chansen att växa upp i denna tid, för ny kunskap aldrig varit mer tillgänglig. Det spelar egentligen ingen roll var man är eller vad man gör längre, man kan idag alltid lära sig från människor som är specialister inom ett specifikt område via exempelvis ljudböcker eller poddar. Om man ser långt tillbaka i tiden, innan boktryckarkonsten, så var böcker faktiskt något av det dyraste som fanns, och dess spridning blev ofta begränsad till klenoder i lärda mäns bibliotek. Om jag inte minns fel så tror jag att jag läst att en bok kunde kosta upp till 600 tusen kronor och ibland även mer. Anledning till detta var att böckerna var handskrivna vilket gjorde att framställandet till en mycket tidsödande process och att varje bok bara fanns i ett litet antal exemplar. Men idag ser verkligheten väldigt mycket annorlunda ut och mycket har hänt sedan dess. Idag kan man gå in på vilket bibliotek som helst och låna en bok eller använda sin mobil för att lyssna på en ljudbok via exempelvis Nextory. Detta gör också att vem som helst kan bli specialist på vilket område som helst, vi har alla möjligheten att lära oss nya saker och jag tycker att vi alla borde ta vara på den möjligheten. Varför inte läsa en bok om människans evolution, medicin, programmering, kvantbiologi eller kanske konst eller design? Kanske hittar du något nytt område som du tycker är väldigt intressant. Eller varför inte läsa en bok just för nöjes skull?

Förutom att lära sig fler saker finns det som tidigare nämnt även andra fördelar med att läsa fler böcker som att förbättra din koncentrationsförmåga och fokus. Detta är också något som jag tror är väldigt viktigt i dagens samhälle. Idag blir vi oftast bombarderade med notiser och liknande, vilket gör att mängden distraktioner idag är väldigt många fler än tidigare, vilket gör att koncentrationsförmågan och ett bra fokus är extra viktigt idag. Idag är det normalt att vi tar upp och kollar på vår mobil över 300 gånger per dag, och eftersom det kan ta upp till 40 sekunder för oss att kunna återfå vårt fokus kan vi på grund av detta tappa över 3 timmar i distraktions tid för att återgå till vår tidigare uppgift eftersom vi hela tiden blir distraherade. Om vi i stället har bättre fokus och koncentrationsförmåga från början och kan fokusera på en uppgift från början kan detta ge oss många fördelar.

Det finns även många böcker inom personlig utveckling, som du kan använda dig av för att hitta inspiration och lära dig tekniker och verktyg hur du kan bli lite bättre än vad du var igår. Jag själv gillar dessa typer av böcker väldigt mycket och har själv skapat en lista här på sidan med ett antal Boktips.

Hoppas du får fortsatt bra dag! Kanske med lite läsning?

Gillade du inlägget? Dela gärna med dig!