När är det dags att sluta på jobbet?

Framgångspillret, 20 februari 2022

Det finns många anledningar till varför man skulle vilja sluta på sitt arbete. Kanske har man en jobbig chef eller så tycker man bara att arbetet är väldigt tråkigt, och vill testa något nytt.

Syftet med denna artikeln är att ge tips och hjälpmedel för att bättre kunna identifiera när det är dags att gå vidare och skaffa sig ett nytt arbete. När ska man egentligen sluta på sitt arbete?

När ska man sluta på jobbet?

När man ska sluta på sitt jobb är något väldigt som är individuellt. Det beror vanligtvis på vilka mål du har och hur du upplever din nuvarande situation på jobbet.

Det finns dessutom många anledningar till varför man skulle vilja sluta på sitt arbete. Några exempel är:

  • Du upplever att arbetet är tråkigt
  • Ditt jobb gör dig stressad
  • Du saknar ständigt energi efter ditt arbete
  • Din chef är orättvis eller taskig
  • Du vill testa något nytt, och letar nya utmaningar

Detta är bara fem olika anledning till varför man vill sluta på jobbet och kanske stämmer någon av dessa anledningar in på dig. Det är också viktigt att skilja på anledningar som du själv kan påverka och det som du inte kan påverka.

Om ditt arbete är tråkigt kan det exempelvis finnas sätt som du kan göra det roligare, medans det är väldigt svårt att ändra på din chef om du tycker han/hon är problemet.

En metod som jag gillar och som jag ofta brukar rekommendera när någon funderar på att sluta med något är att använda sig av Steven Barlett’s princip.

Vad är Steven Bartlett’s princip?

Steven Barlett som är en känd entreprenör har tagit fram en metod som han kallar för “quiting framework” som du kan använda dig av för att ta reda på om det är rätt beslut att sluta eller inte.

Principen går ut på att man ställer sig ett antal frågor för att identifiera varför man vill sluta på sitt jobb. Det är viktigt att man identifierar varför man vill sluta så att man slutar av rätt anledning.

Om man exempelvis vill sluta för att det är ett svårt jobb, kan det forfarande finnas anledningar till varför man borde stanna kvar på arbetet. Exempelvis kanske det är ett arbete där du utvecklas mycket som person.

Steven Bartlett’s “quitting framework” kan du se på bilden nedan.

sluta på jobbet metod

Även om detta ramverket kan ses som en förenkling på ett svårare problem så kan det fortfarande vara ett bra hjälpmedel. När man tar ett beslut är det alltid viktigt att identifiera varför man vill göra något.

Varför vill du sluta på ditt jobb?

När man funderar på att sluta på sitt jobb är det viktigt att identifiera varför. Det kommer hjälpa dig mycket med att ta ett bättre beslut.

Det finns många anledningar till varför man skulle vilja sluta på jobbet. Några anledningar är lönen, dålig chef, kollegor, enformiga arbetsavgifter, tråkigt jobb eller så kanske man bara vill testa något nytt.

Vissa av dessa problemen går ofta att lösa, och man kan vanligtvis förbättra sin lön genom att ha ett lönesamtal med sin chef för att nämna ett exempel.

Andra problem kommer vara svårare att lösa. Om ditt arbete suger eller att du känner att du är helt död efter jobbet, kan det vara en bra idé att leta efter ett bättre jobb. Men du bör inte glömma att du vanligtivs också kan få ett annat uppdrag i samma organisation.

Detta beror på att din chef brukar vilja ha kvar dig på arbetet eftersom det kostar mycket att anställa och utbilda en ny personal. Därför finns det ofta incitament för din chef att hjälpa dig att få det bättre på arbetet. Detta kan däremot variera lite vilket arbete man har och hur svårt det är att ersätta din plats.

Många väljer också att sluta på sitt arbete på grund av en dröm eller att de bara vill testa något annat. Detta kan exempelvis vara att driva eget eller att man bara vill testa ett nytt jobb.

I de flesta fallen tycker jag alltid att man ska följa sina drömmar och att man ska testa nya saker om man vill. Det är då man utvecklas, och det är sällan saker som man ska vänta med att göra.

Saker att tänka på när du byter arbete

Om du har bestämt dig för att byta jobb, så är det sällan rätt beslut att bara säga upp sig direkt. Det är viktigt att du exempelvis har en plan innan så att du vet hur du ska finansiera ditt liv och din familj efter att du slutat på ditt tidigare arbete.

Innan du säger upp dig är det först och främst viktigt att du vet vad du vill göra efter, och det är också viktigt att du har en buffert om du ännu inte har fått ett annat arbete.

1. Identifiera vad du vill arbete med

Innan du säger upp dig är det bra att ha en plan vad du vill göra härnäst. Vanligtvis kan detta vara svårt, men det kan vara en bra idé att funder på vad sina styrkor är och försöka hitta arbeten där de överlappar med dina intressen.

Om du kan lyckas hitta en sådan överlappningen mellan dina styrkor och intressen kommer du ha större chanser att hitta ditt framtida drömarbete.

2. Ha alltid en buffert

Det är sällan en bra idé att bara kasta sig fritt ut, oavsett om du vill byta arbete eller exempelvis vill starta eget. Det finns alltid en risk att det inte går som du tänkt dig och då behöver du ha en buffert.

Syftet med en buffert är att man ska ha ekonomiskt trygghet, genom att den ska kunna täcka oväntade utgifter eller fungera som ett skydd om man skulle förlora delar av sina inkomster under en period. Vanligtvis brukar en buffert ligga på minst 2-3 månadslöner.

3. Säg aldrig upp dig på grund av en annan person

En del menar också att man aldrig ska säga upp sig på grund av en person. Man ska alltid försöka lösa problemet med personer och inte bara säga upp sig, eftersom det oftast är mycket svårare att hitta nytt arbete.

Detta är sant om du annars anser att ditt arbete är bra och att du tycker om att arbete där du gör. Ibland kan det däremot vara så att en person kan vara utlösaren till varför du vill säga upp dig, så försök även identifiera mer vad som är den bakomliggande orsaken.

Om ditt arbete ändå bara är "okej" kan det fortfarande finnas goda anledningar till att försöka söka sig till något bättre och roligare jobb.

Något som man också ska komma ihåg när man slutar på ett arbete är det vanligtvis kan gå att söka sig tillbaka till samma arbete. Om du gjort ett bra jobb på din tidigare arbetsplats finns det också stora chanser att de gärna tar tillbaka dig.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!