När är det dags att sluta på jobbet?

Framgångspillret, 2022 guovvamánnu 20

Det finns många anledningar till varför man skulle vilja sluta på sitt arbete. Kanske har man en jobbig chef eller så tycker man att arbetet är väldigt tråkigt.

Mitt hopp med detta inlägget är att ge tips och hjälpmedel för att bättre kunna identifiera när det är dags att gå vidare och skaffa ett nytt arbete. När ska man egentligen sluta på sitt arbete?

När ska man sluta på jobbet?

När man ska sluta på sitt jobb är något väldigt som är individuellt. Det beror på vilka mål du har och hur du upplever att din nuvarande situation på jobbet är.

Det finns dessutom många anledningar till varför man skulle vilja sluta på sitt arbete. Några exempel är:

  • Du upplever att arbetet är tråkigt
  • Ditt jobb gör dig stressad
  • Du saknar ständigt energi efter ditt arbete
  • Din chef är orättvis eller taskig
  • Du vill testa något nytt, och letar nya utmaningar

Detta är bara fem olika exempel på varför man kanske vill sluta på jobbet och kanske stämmer någon av dessa in på dig. Det är också viktigt att skilja på anledningar som du själv kan påverka och de som du inte kan påverka.

Om ditt arbete är tråkigt kanske det kan finnas sätt som du kan göra det roligare, medan det är väldigt svårt att ändra på din chef om du tycker han/hon är problemet.

En metod som jag gillar och som jag ofta brukar rekommendera när någon funderar på att sluta med något är att använda sig av Steven Barlett’s princip.

Steven Bartlett’s princip

Steven Barlett har tagit fram en metod som han kallar för “quiting framework” som du kan använda dig av för att ta reda på om det är rätt beslut att sluta eller inte.

Principen går ut på att man ställer sig ett antal frågor för att identifiera varför man vill sluta på sitt jobb. Det är viktigt att man identifierar varför man vill sluta så att man slutar av rätt anledning.

Om man exempelvis vill sluta för att det är ett svårt jobb, kan det forfarande finnas anledningar till varför man borde stanna kvar på arbetet. Exempelvis kanske det är ett arbete där du utvecklas mycket som person.

Steven Bartlett’s “quitting framework” kan du se på bilden nedan.

sluta på jobbet metod

Även om detta ramverket kan ses som en förenkling på ett problem så kan det fortfarande vara ett bra hjälpmedel. När man tar ett beslut är det alltid viktigt att identifiera varför man vill göra något.

Varför vill du sluta på ditt jobb?

När man funderar på att sluta på sitt jobb är det viktigt att identifiera varför. Det kommer hjälpa dig mycket med att ta ett bättre beslut.

Det finns många anledningar till varför man skulle vilja sluta på jobbet. Några anledningar är lönen, dålig chef, kollegor, enformiga arbetsavgifter, tråkigt jobb eller så kanske man bara vill testa något nytt.

Vissa av dessa problemen går ofta att lösa, och man kan vanligtvis förbättra sin lön genom att ha ett lönesamtal med sin chef för att nämna ett exempel.

Andra problem kommer vara svårare att lösa. Om ditt arbete suger eller att du känner att du är helt död efter jobbet, kan det vara en bra idé att leta efter ett bättre jobb. Men du bör inte glömma att du ofta kan få ett annat uppdrag i samma organisation.

I många fall vill din chef ha kvar dig på arbetet eftersom det kostar mycket att anställa och utbilda en ny person. Därför finns det ofta incitament för din chef att hjälpa dig att få det bättre på arbetet. Detta kan däremot variera lite vilket arbete man har och hur svårt det är att ersätta din plats.

Många väljer också att sluta på sitt arbete på grund av en dröm eller att de bara vill testa något annat. Detta kan exempelvis vara att driva eget eller att man bara vill testa ett nytt jobb.

I de flesta fallen tycker jag alltid att man ska följa sina drömmar och att man ska testa nya saker om man vill. Det är då man utvecklas, och det är sällan saker som man ska vänta med att göra.

Ha alltid en plan när du slutar på arbetet

Det är däremot viktigt att också tänka på att det inte är speciellt bra att bara kasta sig fritt ut, och detta gäller extra om du starta eget företag. Det finns alltid en risk att det inte går som du tänkt dig och då behöver du ha en buffert.

Något som man också ska komma ihåg när man slutar på ett arbete är att man ofta kan söka sig tillbaka till ett arbete. Om du exempelvis vill starta eget men ditt företag misslyckas, kan du alltid gå tillbaka till att vara anställd. Om du gjort ett bra jobb på din tidigare arbetsplats finns det också stora chanser att de gärna tar tillbaka dig.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!