7 fantastiska tips för att utveckla en bättre självdisciplin

Framgångspillret, 26 oktober 2021

Innerst inne så tror jag inte är att det är många som vill ha självdisciplin. Vi har alla en inre röst som säger att vi skall vara lata och slappa i soffan. Mycket av detta ligger också i vår evolution, vi vill vara lata så att vi slösar så lite energi som möjligt. Men om du vill utveckla självdisciplin, vad kan man då göra?

Om du vill bli självdisciplinerad så finns det flera saker som du bör tänka. Huvudsakligen handlar det om att ta kontrollen över vår inre röst, men saker som att ha ett starkt varför och att sätta mål kan också var till stor hjälp. Nedan kommer sju tips om hur du kan förbättra din självdisciplin.

1. Ha ett mål som är värt att kämpa för

Vi behöver ha ett mål som vi känner att vi verkligen brinner för och som ligger i linje med vårt livssyfte. Om vi har det så kommer det bli så mycket lättare att ha självdisciplin.

Vi behöver ha ett större syfte så att vi vet varför vi är här på jorden. Det hjälper oss att vet hur vi ska agera när utmaningarna väl kommer. Ett syfte och mål skapar självdisciplin.

2. Planera din dag efter dina dagliga mål

Vi bör också planera vår dag så att vi har en plan hur vi skall nå våra mål. Forskning visar bland annat att sannolikheten att vi skall göra något ökar om vi skriver ner det. Så skriv ner dina mål och saker som du behöver göra.

Det ser till att sakerna blir gjorda och det kan dessutom frigöra tankekraft eftersom vi inte längre behöver komma ihåg vad vi behöver göra på samma sätt. Vi kanske inte alltid kommer lyckas med allt som vi planerar att göra under dagen, men även ett litet steg är ett steg framåt.

3. Ta bort distraktioner

Distraktioner kan göra det svårare för oss att ha självdisciplin. Därför är det viktigt att vi tar bort alla distraktioner när vi bestämt oss för att göra något. Detta kommer nämligen minska risken att vi blir distraherade när vi utför en uppgift. Exempelvis kan du lägga undan din telefon eftersom den ofta är det största störningsmomentet.

4. Prioritera dina mål

Prioritera dina mål framför allt annat. Ibland kan detta vara svårt eftersom det kan komma upp andra saker som måste göras. Men försök att göra det så bra som möjligt efter dina egna förmågor. För självklart kommer vi också behöva göra andra saker än att bara prioritera våra mål. Men om du verkligen vill uppnå dem så bör dina mål vara ditt huvudfokus.

5. Vänta inte, gör det!

Går du och väntar på rätt tillfälle? Vänta inte! Gå inte och på att något skall kännas rätt eller på att någon annan skall erbjuda dig en möjlighet. För den tiden kommer förmodligen aldrig att komma. Det kommer förmodligen aldrig kännas helt rätt, så bara gör det nu och lär dig mer på vägen. Mycket i livet handlar bara om att testa sig fram och att bara göra saker direkt kommer att förbättra din disciplin.

6. Hitta förebilder som inspirerar

Vi bör också hitta förebilder som inspirerar oss. Detta kan vara personer som har gjort en liknande resa som du vill göra med dina mål, eller någon annan som du ser upp till. Att hitta förebilder som inspirerar dig har flera fördelar. Du kan lära dig mycket av dem och i svårare tider när du har låg självdisciplin kan du ställa dig själv frågor såsom, vad skulle min förebild gjort i den här situationen?

7. Följ din utveckling

Håll även koll på din utveckling och mät dina resultat längs vägen. Detta är viktigt hur flera aspekter. För det första så kan det motivera dig att se hur du förbättras månad till månad. Men det är också bra att mäta sina resultat för att se att du alltid tar steg framåt och så att du inte fastnar vid din nuvarande nivå.Du kanske också gillar


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få artiklar om personlig utveckling, hälsa och ekonomisk frihet direkt i din inkorg!